Zapadna Slavonija PDF Print E-mail

KOMEMORATIVNI SKUPOVI ZA ŽRTVE USTAŠKIH POKOLJA

Pandemija korona virusa nije onemogućila odavanje počasti stradalim nevinim žrtvama ustaškog terora u selima zapadne Slavonije u kolovozu 1942. godine. Na spomen obilježjima izaslanstva Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pkrac-Lipik i Požega te Vijeća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije položile vijence

Manjinska vijeća i antifašisti svake godine obilježavaju obljetnice stradanja Srba u kolovozu 1942. godine, od Tornja i Dereze do Sloboštine. „Osim žrtvama krvavog kolovoza, odajemo počast stradalima u ratu 1990-ih. Bitno je da se mi, koji se iz priča starih sjećamo tih događaja, okupljamo i ne dozvolimo da se to zaboravi“, rekao je MILAN KOZLOVIĆ, predsjednik pakračkog VSNM-a, koji je istaknuo važnost zajedničkog obilježavanja stradanja u kojem sudjeluju srpski vijećnici, SPC i antifašisti. „Imamo isti cilj, odati počast i važno je da se u tome ne dijelimo“, zaključio je Kozlović.

Posljednja ovogodišnja komemoracija održana je u selu Sloboština kod Požege. „Zločin u Sloboštini je završetak krvavog kolovoškog ciklusa stradanja na podruju Pakraca i Požege. Sloboština je jedno od rijetkih mjesta u kojima je izvršena ekshumacija posmrtnih ostataka stradalih“, reko je NIKOLA IVANOVIĆ, zamjenik gradonačelnice Pakraca. Tragičan događaj zbio se 16. kolovoza 1942. godine, kada su okupatorske snage zajedno sa ustašama u Sloboštini podno Papuka ubile 1.368 žena, djece i staraca s područja okolnih sela i Kozare. Mrtve su bacili u dva bunara a dio su spalili u obližnjoj ckrvi Svetog Georgija. Oko 360 muškraca i žena odvedeno je u logore iz kojih se većina nikada nije vratila. Komemorativni skup kod spomenika podginutog 1952. godine, oštećenog tijekom Domovinskog rata i obnovljenog 2013. godine upriličen je za pedesetak ljudi (reducirano okupljanje zbog pandemije korona virusom). Vijence su, među inim položile Vlade Velepolanstva i Konzulata Republike Srbije, VSNM-a, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije, Udruga antifašista Pakrac-Lipik i Grada Pakraca.

Komemorativni skup održan je i uTornju, gdje je održan pomen za 65 pobijenih civila. Također i u Derezi. U tom selu je 4. kolovoza 1942. godine ubijeno 250 nedužnih civila, a stradalo je preko 70 djece. Počast je odana u selu Branešci, gdje su 11. kolovoza 1942. godine ustaše pobili 87 mještana i 120 izbjeglica s Kozare. Okupljene kod spomenika pozdravili su među ostalima MIRJANA BILOPAVLOVIĆ, predsjednica UABA Pakrac-Lipik, MIRSADA POPOVIĆ DAMJANOVIĆ, vijećnica SDSS-a u pakračkom gradskom vijeću i ANA ROMANIĆ, predsjednica Mjesnog odbora Branešci. Komemorativni skupovi održani su i u Japagi kod Lipika gdje su u bunare ustaše bacili tijela lokalnih Srba, te u Kusonjama kod Pakraca za oko 520 pobijenih Srba iz toga sela kao i obližnjih Dragovića i Čaklovca i izbjeglica s Kozare.

Teror okupatora i ustakog režima, te dugotrajne borbe doveli su do velikog broja žrtava - poginulih boraca i civila na području zapadne Slavonije. U znak sjećanja na žrtve i zahvalnost palim borcima podignuti su brojni spomenici. Nažalost, u vrijeme Domovinskog rata i nakon njega, većina spomenika je srušena i oštećena. U udrugama antifašističkih boraca i antifašista Pakrac-Liik i Požega vjeruju da će dio spomenika podignutih u počast žrtvama ustaškog zločina, uništenih tijekom Domovinskog rata, biti obnovljen i uz rezumijevanje i potporu tijela vlasti u Požeško-slavonkoj županiji i Ministarstvu branitelja RH.

B. M.