OBNOVLJEN SPOMENIK NOB-a PDF Print E-mail

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Garešnica, na inicijativu mjesnog odbora Nova Ploščica i materijalnu pomoć Županije Bjelovarsko-bilogorske i Općine Velika Trnovitica, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća, označila je 17. kolovoza 2020. godine dovršetak radova na obnovi devastiranog spomenika poginulim borcima Narodno-oslobodilačkog rata i žrtvama fašizma u završnim operacijama i borbama na Ilovskom frontu 1944./45., a koji je podiglo Udruženje boraca NOR-a Nova Ploščica. Tom događaju bili su nazočni članovi UABA-e Garešnica, te načelnik Općine Velika Trnovitica Ivan Marković i predsjednik MO Nove Ploščice Tomislav Skender. U prigodnom govoru Milan Ivančević, član UABA-e Garešnica naglasio je značaj obnove svih spomenika jer oni svjedoće o svm vremenu.

Udruga pozdravlja inicijativu predsjednika Mjesnog odbora Nova Ploščica, kojih je nažalost rijetko, da se obnovi ovaj spomenik koji je stajao devastiran na mjesnom groblju, a koji je u eskalaciji tzv. „domoljubne histerije“ razrušen devedesetih godina, kao i 3000 sličnih u Republici Hrvatskoj.

Spomenici su nijemi svjedoci o ljudima i vremenu u kojem su nastali. Iz njih se iščitava povijest ljudskog roda.

Bez očuvanih spomenika mnogim narodima bi se izgubio svaki trag. Očuvanje ili oskrnavljenje spomeničke baštine govori o kulturi ili nekulturi nekog naroda.

Uništavatelje spomenika cijeli civiliziran svijet zove „vandalima“ prema barbarskom plemenu koje je ognjem i mačem uništavalo svaki trag rimske kulture u Rimskom carstvu.

Narušavanje mira i dostojanstva mrtvih, jedan je od najjadnijih poteza na koje se netko može odlučiti.

 

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Garešnica