Spomen-ploča ubijenim muzejskim djelatnicima PDF Print E-mail

Dosimo dopis kojim Savez antifašističkih boraca i antifašista RH moli Muzej Grada Zagreba za informaciju o uklanjanju spomen-ploče na kojoj se podsjećalo na četiri ubijena kulturna radnika od strane ustaškog režima.

Temeljem informacija iz sredstava javnog priopćavanja i društvenih mreža Muzej grada Zagreba, nakon što je 1990-ih godina uklonio spomen-ploču koja je komemorirala četiri ubijena kulturna radnika/ce, odbija ploču vratiti, unatoč aktalnim apelima javnosti.

Na spomen-ploči komemorirana je i kustosica Muzeja grada Zagreba Marija Hanževački, koju su, kao pripadnicu pokreta otpora ubili pripadnici ustaša. Uz Mariju Hanževački, ploča je podsjećala na istu sudbinu i Držislava Švoba, ravnatelja Hrvatskog povijesnog muzeja, Ivu Šrepela, ravnatelja Moderne galerije i Ladislava Strossera.

Spomen-ploču njima u čast postavilo je Društvo muzejsko konzervatoskih radnika 1958. godine. Ploča je tada s razlogom postavljena na gradski muzej kao centralno mjesto očuvanja i prezentacije povijesti Zagreba.

Molimo da nas informirate o sljedećem:

1. Koji su razlozi da je spomen-ploča uklonjena, te zašto nije vraćena na izvornu ili alternativnu primjerenu lokaciju?

2. Koji je status spomen-ploče danas, odnosno da li je sačuvana?

3. Planira li se spomen-ploča vratiti na izvornu lokaciju? „