ROSENSAFT U THE INDEPENDENTU PROTIV PORASTA FAŠIZMA U HRVATSKOJ PDF Print E-mail

Potpredsjednik i glavni savjetnik Svjetskog židovskog kongresa Menachem Z. Rosensaft potpisao je članak u The Independentu kojima upozorava na izostanak odgovarajućih reakcija hrvatskih vlasti na sve izraženije rehabilitiranje ustaškog fašističkog pokreta.

Rosensaft objašnjava da su tijekom 2. Svjetskog rata lokalni fašistički pokreti širom Europe pomagali njemačkim nacistima i vršili genocid i zločine nad manjinama i neistomišljenicima. U takozvanoj NDH, nacističkoj marionetskoj državi uspostavljenoj 1941. godine, nacistima je pomagao ustaški pokret predvođen Antom Pavelićem.

Rosensaft navodi da je u Hrvatskoj sve rašireniji pokušaj rehabilitacije ustaštva prikazivanjem da se radilo o patriotskom pokretu a ne o hladnokrvnim ubojicama i ratnim zločincima. Ustaše se često veličaju uz prešutnu potporu vlasti.

Da bi provele genocid, ustaše su uspostavile mrežu koncentracijskih logora po brutalnosti usporedivih s logorima njemačkih nacista, a najzloglasniji logor bio je Jasenovac, poznat i kao balkanski Auschwitz. Prema podacima Američkog memorijalnog muzeja Holokausta ustaše su pobile između 77.000 i 104.000 Srba, Židova, Roma i hrvatskih neistomišljenika, dok je JUSP Jasenovac poimenično identificirala 83.145 osoba koje ondje izgubile život.

Već godinama ektremni desničarski elementi pokušavaju iskrivljeno prikazati stradanja u Jasenovcu i ustašku ulogu u njima. Kontroverzni režiser Jakov Sedlar snimio je 2016. film u kojem Jasenovac prikazuje bezazlenim radnim logorom čiji je broj žrtava znatno precijenjen. Nakon sudjelovanja na dobro izreklamiranoj premijeri filma, tadašnji ekstremno nacionalistički ministar kulture Zlatko Hasanbegović najavio je dalje revidiranje mjesta stradavanja. Milan Ivkošić, kolumnist ponajviše čitanog hrvatskog dnevnika "Večernjeg lista" relativizira da je, iako su u Jasenovcu uvjeti bili teški, u logoru bilo zabave, sportskih utakmica, nogometa, koncerata i kazališnih predstava.

 

Kakva zabava u Jasenovcu? - pita Rosensaft

Zatim navodi svjedočanstva logoraša Mile Despota i Mare Vejnović o tome kako su ustaše vodile preko stotinu srpskih djevojčica do rijeke, skidali im odjeću, hvatali ih za kosu i rezali grkljane te leševe bacali u rijeku Savu, kao i svjedočanstvo o trovanju djece otrovnim plinom u komori.

Zabrinjava ga i raširena upotreba ustaškog slogana "za dom spremni" koji je ekvivalent nacistiškog pozdrava "Sieg Heil". Rosensaft spominje ultranacionalističkog pjevača Marka Perkovića poznatog pod nadimkom Thompson koji godinama na koncertima izvikuje i pjeva "za dom spremni" bez gotovo ikakvih posljedica po njega. Tu se dotiče nedavne presude Visokog prekršajnog suda da upotreba tog fašističkog pozdrava ne narušava javni red i mir, iako je Ustavni sud Republike Hrvatske i nakon toga ponovio da je "za dom spremni" ustaški pozdrav kvislinške NDH i da njegova upotreba nije u skladu s Ustavom. Rosensaft smatra da hrvatske vlasti uglavnom zatvaraju oči pred reintegracijom ustaške terminologije u suvremenu kulturu naše zemlje kao i u hrvatsku politiku.

Kao iznimku tu navodi predsjednika Zorana Milanovića koji se hrabro javno suprotstavio rehabilitaciji ustaštva, pozvao na uklanjanje ploče s natpisom "za dom spremni" iz okoloce Jasenovca te napustio obilježavanje operacije "Bljesak" koje su neki od sudionika pokušali zloupotrijebiti noseći majice s ustaškim sloganom.

Na poslijetku Rosensaft poziva međunarodnu zajednicu da jasno i glasno progovori protiv bilo kakvog veličanja i rehabilitacije svih pokreta i pojedinaca koji su počinili neke od najgorih zločina u povijesti. Njemačka je zabranila simbole vlastite nacističke prošlosti. Hrvatska sada mora djelotvorno zabraniti i procesuirati svako veličanje ustaša.

 

Pripremio Dejan Glišić

 

Poveznica na izvorni članak: Menachem Z. Rosensaft, "The Independent", 25.6.2020.

 

https://www.independent.co.uk/voices/croatia-fascism-nazi-usta-a-sasenovac-antisemitism-zoran-milanovi-a9583146.html?fbclid=IwAR0LaFqLzm2qWIAZ5PXS2488jt61vEEBz6NtnrpV__XETa2QJnqoQIDV6dI