In memoriam – Ivo Tartaro (1935–2020) PDF Print E-mail

Preminuo je naš istaknuti član Zajednice udruga antifašista i antifašističkih boraca Županije zadarske, član Udruge antifašista Grada Zadra i član Društva J. B. Tito, drug Ivo Tartaro.

Rođen je 1935. godine u Ninu u obitelji ribara i zemljoradnika. Već u ranoj mladosti odlikovao se prepoznavanjem naprednih ideja radničkog pokreta i izražavanjem osjećaja za pravdu, poštenje, jednakost i toleranciju među ljudima, a što je naslijedio od svojih roditelja. Osjećaj za domoljubivost posebice dolazi do izražaja zbog činjenice da je u obitelji i kod njega spoznata opasnost od fašizma i njegovih mračnih ciljeva koje je svojom vladavinom provodila Italija okupacijom šireg zadarskog područja. Ta spoznaja bila je jedna od njegovih trajnih odrednica za daljnju, cjeloživotnu borbu i usmjerenje koje je prakticirao kroz članstvo u SKH i kasnije kroz članstvo u antifašističkim udrugama. Njegov predan rad na promicanju ljudskih vrednota i zalaganje za njegovanje svijetlih tradicija NOB-e prepoznavan je tijekom cijelog života, a kao završno priznanje bilo je članstvo u Predsjedništvu SABA RH u proteklom mandatu.

Kao završeni upravni pravnik, školujući se mukotrpno kroz rad, željan znanja i stjecanja novih vještina nužnih za oplemenjivanje ideja slobode i pravde, obavljao je niz odgovornih dužnosti u zadarskom gospodarstvu i državnoj upravi.

S ponosom želimo istaknuti da je, uz sav profesionalni i društveni rad, drug Tartaro jednako tako uspio unijeti sklad visokih moralnih i radnih vrednota u obiteljski život, iznjedrivši sinove i kćeri, unuke i praunuke koji su nastavili živjeti po visokim moralnim mjerilima koje im je on ostavio i po kojima ih je odgajao.

Zbog svega toga će nam ostati u trajnom sjećanju.

Njegovoj obitelji: supruzi, kćerima, sinu, unucima i praunucima izražavamo iskrenu sućut u neizmjernoj boli zbog gubitka drage osobe.

Neka mu je laka slobodna Hrvatska zemlja za čije ideale je živio.

 

SABA RH