Preminuo je Juraj Hrženjak –Đuka PDF Print E-mail

U Zagrebu je 15. lipnja 2020. u 104. godini preminuo Juraj Hrženjak-Đuka, dugogodišnji predsjednik Savjeta Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, te utemeljitelj i počasni predsjednik Antifašističke lige Hrvatske. Narodnooslobodilačkoj borbi pridružio se 1941. Nakon Drugog svjetskog rata obnašao je brojne vojne, političke i pravne dužnosti: bio je pomoćnik zapovjednika Vojne uprave Jugoslavenske armije za Istru i Slovensko primorje, pomoćnik ministra za novooslobođene krajeve, direktor Instituta za društveno samoupravljanje, zastupnik u Saveznoj skupštini Jugoslavije u Beogradu, sudac Ustavnog suda SR Hrvatske te direktor Političke škole "Josip Broz Tito". Autor je više knjiga o upravljanju i samoupravljanju, te koautorskih djela i članaka o ljudskim pravima i prigovoru savjesti. Priredio je publikaciju „Rušenje antifašističkih spomenika u Hrvatskoj 1990.-2000.“

 

Ispraćaj našeg Đuke bit će u četvrtak, 18. lipnja na zagrebačkob groblju Mirogoj – na krematoriju, s početkom u 15 sati.

Komemoracija za Đuku održat će se u ponedjeljak, 22. lipnja 2020, u 19 sati u Novinarskom domu, Perkovčeva 2, u Zagrebu.

Vječna zahvala Đuki na njegovu antifašističkom i humanističkom radu, koji je bio utkan u njegov cjelokupni životni vijek.

 

Savez antifašističkih boraca i antifašista RH