Kuda mi to idemo? PDF Print E-mail

Visoki prekršajni sud Hrvatske, uz suglasnost dvadeset sudaca, još je jednom posramio zdravorazumsku Hrvatsku donijevši odluku o nekažnjavanju uzvikivanja ustaškog pozdrava "Za dom spremni". Nakon te sramotne činjenice nama antifašistima i svim slobodoljubivim snagama, svim ljudima koji ne gaje prijezir prema ljudskom dostojanstvu, ostaje da se zapitaju: Kuda to ide Hrvatska?.

Takvo besramno jurišanje na vrijednosti NOB-a i slavljenje države, koje je vođa izdao svoj narod, darivao i prodavao dijelove zemlje, donosio rasne zakone i formirao logore smrti, nije do sada zabilježeno. To je najniže posrnuće jednog naroda čije su institucije podlegle organiziranoj harangi poraženih snaga iz Drugog svjetskog rata i ozakonile ljudsko zlo. Tom odlukom Visokog prekršajnog suda Hrvatske na vrlo jednostavan, ali vrlo drzak način, riješena je mračna epizoda naše povijesti, koje se srame generacije čestitih Hrvata. Nacionalizam i prilagodljivi fašizam institucionalizirani su i lagano se uselili u društveni prostor Hrvatske, zarobivši tako sve civilizacijske dosege modernih i humanih ciljeva kojima suvremena Hrvatska mora težiti. Time smo kao narod i država bačeni u civilizacijsko blato i beznađe.

I dok napredni svijet čini odlučan pomak u percepciji ljudskog zla pozivajući na osudu tvorce naci-fašizma, njihove suradnike i sluge, Hrvatska se ponosi sramotnom prošlošću i prkosi tom svijetu.

Ta je odluka još jedan dokaz da je pravosudno ludilo u Hrvatskoj nepresušan izvor nepravdi i podjela s mogućim vrlo opasnim posljedicama.

Stoga od Vlade RH i Predsjednika RH tražimo da osude tu odluku, a od viših pravnih instanci da je ukinu.


U Zadru 3. lipnja 2020.

Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske Županije