Poruke PDF Print E-mail

DAN MLADOSTI U KUMROVCU

JOVAN VEJNOVIĆ, predsjednik Saveza drušva „Josip Broz Tito“ Hrvatske

Naš Savez njeguje, ne samo uspomenu na Tita, već i na bivše vrijeme. Tito je simbol jednog vremena u kojem smo postizali izvanredne ekonomske, socijalne, društvene, kulturne rezultate koji danas nisu onakvi kakvi su tad bili. Sada ni Hrvatska ni region nemaju takvih simbola i ličnosti koje svijet poznaje. Danas imamo problem s koronavirusom koji će završiti, ali mi već 30 godina bolujemo od virusa šovinizma i nacionalizma koji nažalost ne prestaju, već se održavaju na stalnoj radnoj temperaturi. To je rezultat jednog vremena određenih politika i određenih političara, pa sve dok se ti političari ne sklone s političke scene, taj virus će i dalje harati. Nadam se da ćemo skromnim prilogom širenja prijateljstva, vraćanja komunikaciji i suradnji što činimo kao Savez društva „Josip Broz Tito“, tome dati mali doprinos.

 

FRANJO HABULIN, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske

Tito je imao poseban odnos prema mladim ljudima. Ostvarena je pobjeda zahvaljujući mladosti koja je nosila teret poslijeratne izgradnje na radnim akcijama, u tvornicama, rudnicima, izgradnji cesta. Svjedoci smo da nam mladi visokoobrazovani ljudi odlaze tamo gdje imaju bolju perspektivu da orgniziraju bolji život. To je problem s kojim će se morati pozabaviti buduće vlade i ministrstva kako bi zadržali mlade jer oni trebaju nositi razvoj.

 

ROBERT ŠPLAJT, načelnik općine Kumrovec

Tito je bio veliko svjetsko ime i nitko to ne može zaboraviti niti zanijekati. Ne možemo zaboraviti Titova djela, možemo ga ne voljeti, ali moramo poštovati što je napravio, ne samo za bivšu državu već za cijeli svijet.

 

JASNA PETEK, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije

Tito se u Drugom svjetskom ratu, zajedno s masom ljudi, svrstao na stranu antifašizma i pobjedničke vojske. Zaslužan je da danas Hrvatska u svom sastavu ima Istru, Primorje i dalmatinske otoke, osnivač je pokreta nesvrstanih, bio je poznat u cijelom svijetu. Ustavom iz 1974. omogućio da je danas Hrvatska samostalna demokratska zemlja i to su sve razlozi da ga se prisjetimo.

(B. M.)