Srami li se Hrvatska svog antifašizma? PDF Print E-mail

Otvoreno pismo Udruge antifašističkih boraca i antifašista Garešnica

Tekst pisma,koji donosimo u nastavku, upućeno je Ministarstv hrvastkih branitelja, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Gradu Garešnici, Koordinaciju braniteljskih udruga Garešnica, Bjelovarskom listu i Krugovalu Garešnica.

Ovih dana u RH često se postavljaju pitanja : Srame li se državljani RH svog antifašizma? Hoće li u skoro vrijeme povjesničari jasno napisati tko je pobjednik u Drugom svjetskom ratu i tko je RH svrstao u Pobjedničku koaliciju ?

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Garešnica , u svom je Statutu utvrdila zadatke očuvanja i njegovanja tradicije antifašističke borbe , istine NOB-a i časti njenih sudionika , te očuvanja spomeničke baštine . Zbog svega navedenoga obraćamo se Otvorenim pismom u pogledu opetovanog vrijeđanja sudionika NOB-a i proglašavanja partizana četnicima i zločincima .

Naša udruga se zalaže za istinsku suradnju sa svim dobronamjernim ljudima a posebno želimo suradnju s udrugama branitelja iz Domovinskog rata jer je dio naših članova aktivno sudjelovao u obrani RH. Naglašavamo da su se u partizanima kao i dragovoljcima Domovinskog rata uz Hrvate borili i ljudi drugih nacionalnosti .

U godini kada RH predsjeda Evropskom unijom trebalo bi konačno za sva vremena povijest pravilno tumačiti. Svjedoci smo događaju u kojem su se predstavnici vlasti , antifašisti i predstavnici stradalih u Jasenovcu poklonili žrtvama u Logoru Jasenovac. I u takvom ozračju ističemo naše suprotstavljanje pokušajima revitalizacije zločina i revizije prošlosti .

I ovom prilikom izražavamo poštovanje prema svim nevinim žrtvama, uz napomenu da se mora znati u kojim su okolnostima te žrtve stradale .

Na žalost pojedinci u Udruzi Domobran u Garešnici , a mi mislimo da to čini osobno njen predsjednik, učestalo vrše napadaju antifašističke vrijednosti. Zato pozivamo Udrugu Domobran da se ogradi od takvih istupa. Širenjem laži , iskrivljavanjem činjenica štete ponajprije sebi . Prema njihovim tvrdnjama proizlazi da su Tomašicu oslobađali partizani četnici, što je van svake pameti .

Naša Udruga antifašista nema ništa protiv ekshumacije i pijeteta prema žrtvama , ali je protiv manipulacija sa žrtvama i pisanja neistina , širenja mržnje putem medija i plakata .

Udruga Domobran aplicira svojim projektima za novčana sredstva Grada Garešnica i Bjelovarsko-bilogorske županije, a pojedinci su i dobitnici priznanja Grada . Zbog toga pozivamo Grad Garešnica i BBŽ da razmisle kome daju svoja proračunska sredstva . Napominjemo da je 2019. g. u Trnovitičkom Popovcu obilježena 75. godišnjica formiranja 3. Moslavačke brigade pod pokroviteljstvom župana BBŽ gospodina Damira Bajsa, kojoj je bio nazočan i dogradonačelnik Grada Garešnica . U tom povodu Udruga Domobran iz Garešnice napisala je da je ta brigada formirana od rehabilatiranih četnika . Do kada će Udruga Domobran tako djelovati? Može li ih netko upozoriti na širenje mržnje?.

Pozivamo povjesničare da potvrde činjenice u vezi ekshumiranih žrtava u Tomašici .

Postoje još 2 svjedoka iz tog vremena koji mogu posvjedočiti da su u sklopu završnih operacija i proboja Srijemskog fronta od 26. travnja do 3. svibnja 1945. godine vođene žestoke borbe na rijeci Ilovi – tzv. „ Ilovski front „između Njemačkog kozačkog korpusa i 7. SS divizije, koji su se povlačili prema Austriji, i 6. Ličke proleterske brigade u čijem mješovitom sastavu su bili borci iz Makedonske i Šumadijske brigade .

Prema podacima iz Arhiva poginulih iz 6. Ličke brigade poginulo je tada 150 boraca, a neprijatelj je imao oko 1000 poginulih . Napominjemo da 7. I 8. Ustaško domobranska brigada u toj borbi nije ni sudjelovala , već je držala položaj na potezu Garešnica – Veliko Vukovje.

Zbog toga nas čude podaci koje iznosi u svojoj izjavi Udruga Hrvatski domobran iz Garešnice . Na groblju u Tomašici sahranjeni su i mlađi borci iz Šumadije, koje spomenuti gospodin naziva četnicima , a čija se imena nalaze na spomeniku pred školom u Tomašici . Zbog svega toga došlo je do bratimljenja Općine Garešnica i općine Varvarin.

Nadamo se da će netko odgovoran uspjeti utvrditi činjenice i zaustaviti iznošenje laži. Ponovo se pitamo srami li se RH svog antifašizma ?

 

U Garešnici , 11. svibnja. 2020.

Predsjedništvo UABIA Garešnica