Gradonačelnik Sarajeva o bleiburškoj misi: PDF Print E-mail

Takva komemoracija je neprihvatljiva

GRADONAČELNIK Sarajeva Abdulah Skaka danas se ipak pridružio onima koji se protive služenju mise za žrtve Bleiburga u glavnom gradu BiH, istaknuvši kako bi to bio čin koji vrijeđa uspomenu na žrtve fašizma iz Drugog svjetskog rata.

 

 

Gradonačelnik Sarajeva: Sarajevo nije mjesto za bilo kakvu revitalizaciju fašističkih parola

"Sarajevo je svjetski simbol otpora svakoj vrsti nasilja, totalitarizma, represije i agresije. To nije mjesto za bilo kakvu revitalizaciju fašističkih parola već grad u kojem se žrtvama odaje počast dostojanstveno i ljudski. Očekujem da svi, pa i Katolička crkva, to poštuju i da ne daju sebi za pravo da narušavaju te vrijednosti", kazao je Skaka u posebnoj izjavi.

Ranije je bio suočen s brojnim pitanjima zbog izjave za portal Žurnal u kojoj je kazao kako "i žrtve komunističkog režima imaju pravo na dostojanstven način obilježavati stratišta i čuvati sjećanja" pa na tako promatra i misu najavljenu za 16. svibnja koju bi trebao predslaviti vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

 

Istaknuo je i kako je za njega neprihvatljivo komemorirati žrtve s Bleiburga

Sada je to na neki način ponovio, ali i istaknuo kako je za njega neprihvatljivo komemorirati žrtve s Bleiburga.

"Naša je obveza javno osuditi najavljeni čin (misu) i ukazati organizatoru da na ovaj način vrijeđa tisuće žrtava fašističke NDH u Sarajevu", kazao je sarajevski gradonačelnik.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) čiji je Skaka član ranije su također osudili najavu mise u sarajevskoj katedrali koja je planirana kao sastavni dio obilježavanja 75. obljetnice bleiburške tragedije koju pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora organizira Počasni bleiburški vod.

(Index.hr)