Članicama i članovima Saveza Antifašističkih boraca i Antifašista Republike Hrvatske PDF Print E-mail

Poštovane članice i članovi Saveza Antifašističkih boraca i Antifašista Republike Hrvatske.

U ime pripadnica i pripadnika ruske nacionalne manjine koji žive u Zagrebu čestitam vam 75.godišnjicu pobjede nad fašizmom!

 

 

Kada su prije 75.godina, 9.svibnja 1945.godine, predstavnici nacističke njemačke potpisali dokument o bezuvjetnoj kapitulaciji završio je u Europi Drugi svjetski rat.

Bio je to rat koji je obilježio ne samo drugi dio XX. stoljeća nego obilježava i novo XXI. stoljeće u kome živimo. Obilježava ga sjećanjima na užase stradanja vojnika ali i još većoj mjeri civila, masovnih razaranja gradova i sela, obilježavaju ga ratni zločini i najstrašniji zločini genocida. Fašizam, nacizam kao i ustaški i drugi pokreti koji su ih uzimali za uzore i slijedili ostavili su za sobom koncentracijske logore i milijune žrtava. Antifašizam je tada, kao i sada, bio jedini odgovor na fašizam i okupljene u antifašističku koaliciju Ujedinjenih naroda predvođenu Ujedinjenim Kraljevstvom, Sjedinjenim Američkim Državama i Sovjetskim Savezom našli su se brojni narodi. Mnogi porobljeni, a neki u opasnosti od fašističkog porobljavanja. Široki antifašistički pokret okupio je ljude koji su o većini stvari imali različita mišljenja i stavove ali o fašizmu su imali isti stav.

Fašizam se morao poraziti!

I porazili su ga, podnijevši pri tom brojne žrtve. Mi Rusi s posebnim pijetetom dočekujemo ovaj dan jer je to Dan Pobjede nad zlom koje je pružalo svoje pipke preko velikom dijela naše domovine i koje je ubilo milijune naših sunarodnjaka od kojih su većina bili civili tokom četiri godine Velikog domovinskog rata.

Dopustite mi, poštovani antifašistički borci, da svima vama koji ste još s nama izrazim zahvalnost u svoje ime i u ime ruske nacionalne manjine za vaš osobni doprinos antifašističkoj borbi i poželim vam dobro zdravlje i dug život. Nadam se da ćete dolazeći praznik proslaviti u društvu svojih ratnih drugova i svojih obitelji, u mislima na one među vama koji su dali svoje živote kako bi zaustavili fašizam ovdje u Hrvatskoj.

Antifašizam je civilizacijska tekovina i temelj na kojemu je izgrađeni Ujedinjeni narodi i Europska Unija, a ovaj Dan Pobjede nad fašizmom obilježavaju sve zemlje svijeta koje dijele vrijednosti antifašizma.

Vaša antifašistička borba i pobjeda koja je izvojevana prije 75.godina su dokaz koji je ispravan put kada se susretnemo s fašizmom i dokaz da i moćni protivnici mogu i moraju biti poraženi ako je u pitanju sprječavanje zloćina i oslobođenje.

Nastavimo graditi zajedničku budućnost i bolje društvo za našu djecu i unuke zasnovano na istini i pravdi.

Sretan Dan Pobjede nad fašizmom!

 

Predstavnica ruske nacionalne manjine Grada Zagreba

Galina Kovačević