Jubilej PDF Print E-mail

OSLOBOĐENJE GRADA ZAGREBA

Prije 75 godina, 8. svibnja 1945. jedinice JA oslobodile su Zagreb, glavni grad Hrvatske

 

 

Pripadnici Posavskog partizanskog odreda, koji su pretežno činili Hrvati, i to u dobrom dijelu baš Zagrepčani, ušli su u Zagreb preko kolnog savskog mosta i izbili na Savsku ulicu negdje iza 10 sati ujutro 8. svibnja 1945. godine, da bi se kretali Savskom, uz stalne borbe, preko Kazališnog trga došli do Trga bana Jelačića i Vlaške te nastavili preko Kvaternikovog trga do Maksimira, kada su poslije borbi oko 13 sati u Gračanima preusmjerili veliku kolonu njemačkih snaga koje su se kroz Zagreb povlačile prema zapadu. Dvije brigade 45. srpske divizije prešle su kod Jakuševca Savu, zajedno s Krajiškom divizijom i uz dosta teških okršaja s ustašama i Nijemcima, u Zagreb su ušle oko 11 sati preko trnjanske skele. Dijelovi 28. slavonske divizije u grad su ušli nekoliko sati kasnije, a oni su se borili za zagrebačke savske mostove. Nešto prije 13 sati objavljen je preko radio stanice proglas da je Zagreb oslobođen. Istog dana poslijepodne u Zagreb su ušle jedinice 18. divizije. Također, 32. i 33. divizija 10. korpusa zagrebačkog izbile su tog dana na cestu Zagreb-Varaždin. Oni su sutradan, 9. svibnja prvi promarširali gradom, a predvodio ih je na bijelom konju Josip Skupnjak Vlado.

Slobodarski Zagreb, grad koji nikad nije priznao okupaciju, ni vladavinu ustaških zločinaca, koji je na teror okupatora odgovarao bombama i diverzijama, dočekao je pobjedu i konačnu slobodu s neopisivom radošću. Zagreb je dao izniman doprinos u antifašističkoj borbi. U glavnom gradu Hrvatske su se tijekom rata nalazila najznačajnija okupatorska rukovodstva NDH, a dao je tijekom NOR-a 42.000 sudionika antifašističke borbe. Od toga je poginulo kao antifašistički borci 4.709, ubijeno u koncentracijskim logorima i zatvorima 15.129 i na terenu 6.500 (što ukupno iznosi 12,5% svih stanovnika grada).

U tijeku završnih operacija, organizacije NOP-a u Zagrebu formirale su od svojih pripadnika oružane jedinice sa zadatkom da spriječe rušenje objekata u gradu i onemoguće pljačke i nasilja. Zahvaljujući tim mjerama, Nijemci i ustaše prilikom bijega iz Zagreba nisu uspjeli porušiti gospodarske objekte, kulturne i druge javne zgrade i sredstva komunikacije u gradu iako je sve bilo pripremljeno za njihovo miniranje.

B. M.