Jasenovac PDF Print E-mail

KONAČNO ZAJEDNIČKA KOMEMORACIJA

Predstavnici državne vlasti, SABA RH, SNV, Koordinacije židovskih općina i Saveza Roma odali počast žrtvama i preživjelim zatočenicima ustaškog logora kod skulpture Kameni cvijet

Dan sjećanja na žrtve i preživjele zatočenike ustaškog logora Jasenovac obilježen je 22. travnja na dan proboja posljednjih 600 logoraša, prije 75 godina (proboj je preživjelo stotinjak logoraša). Najviši predstavnici državnog vrha položili su vijenac kraj spomenika Kameni cvijet, a cvijet su položili predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus, predsjednik Savjeta Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi te predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin. Predsjednik RH Zoran Milanović položio je vijenac i kod spomen obilježja na romskom groblju Uštici.

Drago mi je da smo nakon dugo vremena došli ovamo u ovom sastavu. Trojica predstavnika izvršno-predstavničke vlasti te predstavnici žrtava i antifašista“, rekao je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Premijer Andrej Plenković, poručio je da se Vladina politika zasniva na smanjivanju podjela u društvu i osudi zločina iz Drugoga svjetskog rata, pijetetu prema žrtvama te njegovanju kulture sjećanja, koje doprinosi razumijevanju i toleranciji. Franjo Habulin, predsjednik SABA RH ocijenio je da je ove godine zajednička komemoracija i najmanje i najviše što u ovom trenutku možemo učiniti s obzirom na pandemiju koronavirusom. „Ali i pokušaj da se sjedne i razgovara s Vladom s obzirom da postoje mali pomaci u rješavanju nagomilanih problema u posljednjih 30 godina. Mislim da je želja i Vlade da se stvari rješavaju.“ Habulin pomake vidi i u činjenici da je ove godine dogovoren posjet Jasenovcu učenika 200 škola koji će u okviru vanrazredne nastave učiti o holokaustu a od sljedeće godine ti bi posjeti trebali biti obvezni za sve škole.

Franjo Habulin je i predsjednik Javne ustanove Jasenovac i poručuje da ona i njezin stručni tim postoji da bi se sačuvala i širila istina o zločinima jednog režima koji je, prisvajajući hrvatsko ime, bacio tešku ljagu na hrvatski narod. „No, mi smo tu u isto vrijeme i da kažemo kako je jedan dio Hrvata bio u ustašama, ali nije točno da su svi Hrvati bili ustaše. To je osobito važno naglasiti danas kada se pokušava cijeli hrvatski narod pretvoriti u taoce ustaša i njihovih zločina, glorificirajući ustaše i negirajući zločine što su ih nedvojbeno počinili“.

Žrtve ustaškog režima zaslužuju jedinstvenu komemoraciju. Međutim, od strane vlasti u protekle četiri godine, ništa efikasno nije poduzeto da se to i dogodi. Zbog neprimjerenih reakcija vlasti na veličanje ustaštva, koja ne želi skinuti spomen ploču s pozdravom jasenovačkih ubojica, osnivanja Povjerenstva za suočavanje s prošlošću, kako bi propisivalo podobnu službenu povijesti „osude svih totalitarizama“ (to je Vijeće po mišljenju poklonika antifašizma osnovano za obračun s idejom komunizma i praksom socijalizma te sve učestalije pojave glorificiranja tzv. NDH, pored govora mržnje uz blagoslov Katoličke crkve, SABA RH, SNV, Koordinacija židovskih općina i Savez Roma prethodnih su godina bojkotirali službenu komemoraciju u Jasenovcu. Vjerujemo da će se u budućnosti organizirati jedinstvena jasenovačka komemoracija .

B. Mirosasvljev