Ustaški logor Jasenovac PDF Print E-mail

STRADANJA ZATOČENIKA

Poštovani,

navršava se 75 godina od proboja i oslobađanja koncentracijskog logora Jasenovac. Ovom značajnom događaju zadarski antifašisti su svake godine odavali posebnu počast svojom nazočnošću na komemorativnim skupovima. Zbog poznatih okolnosti vezanih uz pandemiju virusa ove godine nismo u mogućnosti organizirati posjet.

Naše misli i naše poštovanje svim nevinim žrtvama iskazujemo porukom da nikada nećemo zaboraviti njihovu žrtvu na teškom putu patnje za stvaranje slobode, koju, na žalost, nisu dočekali.

 

Koncentracijski logor Jasenovac najveći je logor u bivšoj okupiranoj državi, koji su ustaše osnovali u tzv. NDH u ljeto 1941. godine po uzoru na nacističke logore za masovno uništavanje ljudi. U logoru su primjenjivane surove metode ponižavanja, terora i divljačkog ubijanja djece, žena i muškaraca. Ljudi su ubijani hladnim i vatrenim oružjem, izgladnjavanjem do smrti, vješanjem i spaljivanjem u tzv. Picillijevim pećima, do masovnih egzekucija na "Graniku", gdje su ustaše izmrcvarene žrtve bacali u rijeku Savu. U logoru je pogubljeno na desetke tisuća Srba, Hrvata, Roma i Židova. U ustanku 23. travnja, 1945. godine poginulo je oko dvije tisuće logoraša, a spasilo se svega nekoliko desetaka.

Danas je neprihvatljiva relativizacija žrtava logora i manipuliranje istinom koju predvode hrvatski revizionisti, nastojeći time umanjiti ili pravdati zločine NDH pod vodstvom izdajnika Ante Pavelića. Žalosti činjenica što oficijelna vlast prešućujući sve laži, manipulacije, postavljanje ploče s ustaškim pozdravom, proglašavanje logora smrti dobrovoljnim radnim i rehabilitacijskim centrom, potiče i raspiruje strasti onih koji se ne mogu pomiriti s činjenicom da su partizani pod vodstvom Tita oslobodili Hrvatsku. Na taj način potiče se mržnja koja dobiva zabrinjavajuće razmjere. Mi, zadarski antifašisti, osuđujemo svaki ekstremizam, nasrtanje na istinu i reviziju povijesti, širenje mržnje i moguće ponavljanje zla. Naša je želja živjeti u slobodnoj, demokratskoj i prosperitetnoj Hrvatskoj, zemlji jednakih šansi za sve, bez obzira na nacionalnu, vjersku, spolnu, političku i svaku drugu različitost.

Nadamo se da će i ova situacija s pandemijom doprinijeti da se mijenjamo kao ljudi, kao zajednica, da mijenjamo svoje stavove i da ih usmjeravamo ka općem dobru, toleranciji i međusobnoj ljubavi.

Naravno, naša stremljenja ne isključuju slobodu misli i izražavanja, pa tako i mogućnost da se trajno sjećamo žrtava koje su nacističke sluge ubile u Jasenovcu.

 

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra