Javni natječaj PDF Print E-mail

75. GODINA SLOBODE REPUBLIKE HRVATSKE

Tijekom ove 2020. godine cijela Europa i dijelovi svijeta obilježavaju pobjedu nad fašizmom, tom najvećom pošasti 20.stoljeća. Uz Dan Pobjede i Dan EU, ove godine obilježavamo 75. obljetnicu oslobođenja RH i EU, i 25. godišnjicu Oluje.

 

 

Naši preci, dalmatinski partizani, uz podršku većine građana masovno su se uključili u borbu protiv talijanskih fašista koji su nam htjeli zatrti naš hrvatski jezik, prekrstiti nas na talijanska imena i prezimena ,izbrisati kao narod u Dalmaciji.

Tisuće aktivnih boraca okupljenih u partizanske jedinice koje su prošle najteža ratišta na ovom prostoru, tisuće zatvorenika i logoraša, strijeljanih i nestalih u monstruoznim logorima te stanovništvo koje je trpjelo vojni i civilni teror od strane njemačkih, talijanskih i madžarskih fašista i njihovih pristaša izdajnika, svih boja i nacija, svojim životima i imovinom platili su cijenu slobode koju su sami izborili.

Hrvatski antifašistički pokret je okupio sve građanke i građane koje su tih godina izabrali put borbe i časti u borbi protiv fašističkih, nacističkih agresora i domaćih njihovih sluga, svrstao je modernu Hrvatsku u red zemalja antifašističke koalicije. Mi s pravom obilježava ovu godišnjicu sa svim slobodoljubivim narodima i pojedincima svijeta. Odluke AVNOJ-a i ZAVNOH-a koje su vratile matici Hrvatskoj područja Istre, Rijeke, Primorja i Zadra te Međimurja i Baranje, a koje su uključene u temelje moderne Republike Hrvatske, današnju državu predstavljaju kao člana međunarodne zajednice i demokratskih asocijacija.

Tim povodom UABA GZ raspisuje:

JAVNI NATJEČAJ

za literarni rad na temu 75.godišnjica oslobođenja RH i EU, 75. GODINA SLOBODE RH I EU. Radovi trebaju biti u obliku kratkog proznog teksta , eseja ili pjesme. Pozivamo sve mlade ljude , učenike , studente , građanke i građane u našem Gradu Zadru, Zadarskoj županiji i cijeloj LIJEPOJ NAŠOJ, da uzmu učešća u natječaju. Najbolje ocijenjena tri rada bit će nagrađeni prigodnom nagradom. Radove treba predati napisane u Wordu elektroničkom poštom na This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ili poštom UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA GRADA ZADRA, Majke Margarite 3 , 23000 Zadar. Svaki rad treba sadržavati Naslov rada, IME PREZIME , e-adresu ili šifru autora, IZJAVU autora :Dajem ovlaštenje organizatoru JN UABA GZ da bez naknade može objaviti moj rad( navesti naslov rada) na internetu, javnim medijima , katalozima i knjigama.

RADOVE TREBA DOSTAVITI PROSUDBENOM ODBORU DO 30. travnja 2020.g.

Proglašenje najboljih radova bit će 5. svibnja 2020. na FB stranici: @udruga1948.

Obavijest o nagrađenim radovima poslati ćemo 6. svibnja 2020. na e- adresu nagrađenih. Nagrađeni radove objavit ćemo na našoj FB STRANICI: @udruga1948 i u sredstvima javnog informiranja.

U Zadru 6.4. 2020

Predsjednik :

Miljenko Letinić v.r.