Bjelovar PDF Print E-mail

NIŠTA OD OBNOVE SPOMENIKA „GUDOVČAN“

Spomenik „Gudovčan“ posvećen ustaškom masakru Srba, miniran je tijekom Domovinskog rata, nažalost neće biti obnovljen - jer ne postoji nikakv odljev izvornog rada autora skulpture Vojina Bakića

 

Nedugo nakon uspostave tzv. Nezavisne države Hrvatske, koncem travnja 1941., uhapšeno je dvjestotinjak Srba iz okolice Bjelovara koji su u sumrak provedeni kroz Gudovac do sajmišta i strijeljani. Na mjestu prvog masovnog pogubljenja je 1955. godine podignuta (1960. dograđena) spomen-kosturnica za 195 žrtava srpske nacionalnosti, koje su ustaše masakrirale 28. travnja 1941. godine. Spomenik „Žrtva“ je djelo Vojina Bakića. Tijekom Domovinskog rata spomenik je sravnjen sa zemljom, kosturnica minirana, ploče razbijene. U međuvremenu, spomen-obilježje je „sanirano“ - okoliš uređen, obnovljene su spomen-ploče s imenima pobijenih, a vraćeno je i postolje na koje bi se trebao ponovno postaviti „Gudovčan“, također rad kipara Vojina Bakića. Nažalost, od povratka skulpture neće biti ništa!

Kako piše tjednik Novosti, nakon prošlogodišnjeg formiranja Inicijativnog odbora za obnovu devastiranog spomenika Vojina Bakića „Gudovčan“, razgovaralo se o mogućnostima obnove spomenika. „Nažalost, nakon posjete Dušana Margetića i Dušana Zorića, članova Odbora Ministarstva kulture Republike Srbije i Muzeja historije Jugoslavije u Beogradu, mogli smo samo konstatirati da ne postoji nikakav odljev Bakićevog „Gudovčana“ - rekao je Nenad Nekvapil, koordinator Odbora i član Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Bjelovara. Bakićev spomenik posvećen strijeljanju Srba gudovačkog kraja, koji se nalazio u zaštićenom Spomen-području, bezdušno je miniran i srušen s postamenta 1991. godine. Ostaci skulpture ležali su uz postament do 2010. godine. Po kazivanju akademske slikarice Valerije Mrkobrad, ona je iste godine posjetila poprište sa snimateljem dokumentarnog filma o srušenim spomenicima antifašističkoj borbi i stradalom stanovništvu u Drugom svjetskom ratu. Samo tri dana nakon ove posjete, ostaci su netragom nestali, a na zemlji su viđeni tragovi guma i ulegnute zemlje od odvlačenja Bakićeva djela. Povjesničarka umjetnosti Davorka Perić upoznala je Odbor da je Spomen-područje Gudovac, kao zaštićeno kulturno dobro, ponovno dobilo registracijski broj. S obzirom na činjenice i nemogućnost povratka izvornog Bakićevog rada, nakon izlaganja svih prisutnih, Odbor je prihvatio prijedlog unuka Vojina Bakića, Ane Martine i Vjere Bakić.

Kako bi Spomen-područje Gudovac ostalo trajno vezano i uz stradalništvo braće Bakić jer četiri Vojinova brata stradala su u bespućima Velebita i sustava logora Jadovno ali i Srba gudovačkog kraja, odlučeno je da se na postament postavi Bakićevo originalno djelo „Istovremenik“, uz dodatak „spomenika u spomeniku“, to jest, jednodimenzionalnog prikaza Bakićevog „Gudovčana“ s popratnim tekstom. „S ovom Odlukom bit će upoznati UABA i ZUABA BBŽ, kao i VSNM BBŽ i Grada Bjelovara. Sljedeći koraci su kontakti sa Konzervatorskim odjelom, u Bjelovaru i arhitektom Milanom Pezeljom, Ministarstvom kulture RH, Gradom Bjelovarom, bjelovarsko-bilogorskom županijom i Srpskim narodnim vijećem“, kazao je Nekvapil.

B. M.