Za dom - spremni PDF Print E-mail

NEPOSTOJEĆA DILEMA

Donosimo Izjavu Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH u povodu rasprava o dopustivosti pozdrava Za dom-spremni.

 

U posljednje vrijeme u javnosti u Hrvatskoj opet je, bez ikakve potrebe i osnove, aktualizirana dilema koja u demokratskoj državi u drugome desetljeću 21. stoljeća ne bi uopće smjela postojati. Riječ je o pozdravu “Za dom – spremni!”, o njegovoj dopustivosti, odnosno nedopustivosti. Da je taj pozdrav postojao samo u vrijeme tzv. NDH, da ga je uveo, točnije: nametnuo ustaški pokret, to su nepobitne povijesne činjenice.

Da je ustaški pokret, neovisno o njegovim korjenima, bio zločinački, da je para-država što ju je taj pokret uspostavio uz pomoć i pod pokroviteljstvom nacističkih i fašističkih okupatora u Drugome svjetskom ratu, bila zločin u teoriji i u praksi, i to su nepobitne povijesne činjenice.

Da su ustaše svojim zločinima, ponajviše u nizu koncentracijskih logora kojima nisu upravljali okupatori, nego upravo oni – ustaše, a čije su žrtve bili Srbi, Židovi, Romi i Hrvati – neistomišljenici, antifašisti, okaljali hrvatsko ime koje su osvjetlali samo i jedino borci Narodno-oslobodilačke vojske pod zapovjedništvom maršala Josipa Broza Tita, i to je nepobitna povijesna činjenica.

Napokon, da u Ustavu Republike Hrvatske jasno piše kako se ona zasniva (i) na odlukama ZAVNOH-a (Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske), a “nasuprot” ustaškoj NDH, kao i da je ta tzv. država prepustila fašističkim okupatorima najveći dio hrvatske obale i otoka, da je prihvatila da u Jadranu nema svoju ratnu mornaricu (koja je bila “protjerana” u Azovsko more da se bori protiv Sovjeta), i to su povijesne činjenice koje nitko, ama baš nitko ne može ni poricati, ni pobijati.

Dakle, bez i najmanje želje da na bilo koji način utječemo na institucije uprave ili pravosuđa, a potaknuti zabrinutošću za budućnost Hrvatske u kojoj je kroz povijesni revizionizam sve prisutnija i sve vidljivija fašizacija na svim područjima (osobito u publicistici, medijima, ali i u obrazovanju), naglašavamo još jednom, krajnje jasno: pozdravu “Za dom – spremni” u Republici Hrvatskoj nema mjesta. Ni u kojoj prilici, ni pod kojom izlikom!

Republika Hrvatska nije, nikada neće biti, niti ikada smije biti sljednik ustaške tzv. Nezavisne Države Hrvatske. Savez antifašističkih boraca i antifašista odlučno će se i dosljedno, zajedno sa svim slobodoljubivim građanima, boriti za demokratsku Hrvatsku, državu utemeljenu na neprolaznim vrijednostima antifašizma, državu ravnopravnih građana koji neće biti diskriminirani, ni segregirani po bilo kojoj osnovi.Savez antifašističkih boraca i antifašista RH