Sedlarjevo PDF Print E-mail

OBLJETNICA ČETRNAESTE DIVIZIJE

Na svečanosti povodom 76. obljetnice pohoda 14. divizije na Štajersko sudjelovalo i izaslanstvo SABA RH koju je predvodio Petar Raić, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca Grada Zagreba i Zagrebačke županije

Združenje zveze borcev NOB za ohranjanje vrednot NOB Šmarje pri Jelšah i občina Podčetrtek upriličili su svečanost u povodu 76. obljetnice pohoda 14. divizije na Štajersko. Ispred spomenika diviziji u Sedlarjevu evocirana su sjećanja na borbeni put ove proslavljene slovenske partizanske jedinice. Skup su pozdravili Peter Misja, župan Občine Podčetek i dr. Tone Kregar, direktor Muzeja novejše zgodovine Celje. Manifestaciji je nazočilo i izaslanstvo SABA RH koju je predvodio Petar Raić, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Brigade 14. slovenske divizije su, među ostalim, borbeno djelovale i kroz hrvatski teritorij. Tijekom pohoda kroz Žumberak, Turopolje, Posavinu, Kalničko gorje, preko Hrvatskog zagorja do Štajerske, hrvatske partizanske jedinice osiguravale su vodiče, davale obavještajne podatke, a hrvatski je narod bratski dočekivao slovenske partizane, pružao im punu potporu i pomoć i organizirao borbeno osiguranje. Zajednička borbena djelovanja slovenskih i hrvatskih partizana doprinijela su uvršćivanju međusobnog povjerenja u borbi protiv okupatora i kvislinga. I danas u miru, čvrste su spone slovenskih i hrvatskih partizanskih veterana.

B. M.