Jurdani PDF Print E-mail

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

OŠ „Drago Gervais“ Jurdani, u Općini Matulji, već tradicionalno, s učenicima predmetne nastave, obilježava Dan sjećanja na žrtve holokausta. Ove godine, 23. siječnja 2020. imali smo posebnog gosta - gospodina Olega Mandića, zadnjeg logoraša koji je napustio logor Auschwitz. Bio je „Posljednji dječak iz Auschwitza“ - što je i naziv knjige sa zapisom njegovih sjećanja.

 

 

Uvodnu PowerPoint prezentaciju pripremili su učenici, vodila ih je Nera Malbaša Kovačić, prof. povijesti. Ana Ažić, prof. hrvatskog jezika pobrinula se da izlaganje učenika bude jasno i tečno. Prostor i plakate pripremila je Mirela Tuhtan, str.sur. knjižničarka, a Likovna skupina koju vodi Ivan Tomašić, prof. izradila je prigodan znak zahvale za Olega Mandića.

Pogledali smo isječak filma, koji govori o logoru, „Godine kobnih iskustava obitelji Mandić“. Potom je sjećanja s nama podijelio Oleg Mandić, a odgovorio je i na mnoga pitanja učenika.

Čuli smo i vidjeli potresna svjedočanstva, zapise neljudskog čina čovjeka prema čovjeku. Već godinama su nam ciljevi obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta razvijanje kritičkog mišljenja, razvijanje svijesti učenika za prepoznavanje i sprječavanje diskriminacije po bilo kojoj osnovi, ideja koje mogu imati tragične posljedice za čovječanstvo. Potičemo prepoznavanje vrijednosti življenja u slobodi, poziva na prestanak mržnje, razumijevanje i prihvaćanje različitosti. Upozoravamo na tragedije koje mogu proisteći iz predrasuda i neprovjerenih strahova.

Predstavnici UAB-a Liburnije, svake godine se odazovu našem pozivu na obilježavanje. S nama su ove godine bili: Branko Afrić – predsjednik, Vilim Malnar – podpredsjednik, Branko Radulović – podpredsjednik podružnice Matulji, Dijana Perman – tajnica. S njima nam je stigao još jedan poseban gost - gospodin Romano Grbac, jedan od četvorice preživjelih u noći sa 19. na 20. veljače 1944. godine, kada se na Matić poljani u Gorskom Kotaru smrznulo 26 partizana. Svake godine na tom mjestu održava se Memorijal 26 smrznutih partizana, kako bi se sačuvalo sjećanje na žrtve pale u borbi protiv fašizma.

Puni dojmova, na kraju smo uputili veliko i srdačno hvala gospodinu Olegu Mandiću, kojeg su učenici imali priliku upoznati. On i njegova sjećanja ostavili su trag u našim srcima i mislima.

Dijana Valentin, prof, ravnateljica škole