Vremeplov PDF Print E-mail

PRVI PARTIZANSKI KLUB

U Topuskom je 23. studenoga 1944. godine osnovan „Partizan“ - nositelj cjelokupne sportske aktivnosti u Hrvatskoj, koja se nalazila pred neposrednim oslobođenjem pa je donesena odluka da njegovo sjedište bude u Zagrebu. Tako je formiran prvi klub na oslobođenom teritoriju Hrvatske

 

Pored svakodnevnih borbi, neprijateljskih ofenziva, dugih i napornih marševa - sport je iz dana u dan dobivao sve više poklonika u jedinicama Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske. Proširivanjem slobodnog teritorija stvarani su bolji uvjeti za bavljenje sportskim aktivnostima ne samo među borcima već i s narodom tih krajeva. Tako je među borcima potekla inicijativa za osnivanje Prvog sportskog kluba „Partizan“ (osnivačka skupština održana 23. studenoga u Topuskom). Oko 30 aktivnih sportaša i prijatelja sporta sastalo se s namjerom da na oslobođenom teritoriju osnuju sportski klub, točnije sportsko društvo s 19 sekcija. Ideja organizatora je bila da „Partizan“ bude nositelj cjelokupne sportske aktivnosti u Hrvatskoj, koja se nalazila pred neposrednim oslobođenjem pa je donesena odluka da njegovo sjedište bude u Zagrebu. Skupština je odala priznanje sportašima koji se nalaze u redovima partizanskih jedinica i odala počast palim borcima-sportašima. Također, prvi članovi kluba osudili su i žigosali sportaše koji rade u službi neprijatlja. Upućeni su i pozdravni brzojavi maršalu Titu, Predsjednštvu ZAVNOH-a, Izvršnom odboru JNOF Hrvatske i splitskom sprotskom klubu „Hajduk“.

U upravi kluba izabrani su: dr. Mladen Iveković, vijećnik AVNOJ-a i ZAVNOH-a (potpredsjenik), Miroslav Kreačić (tajnik) te Jure Bilić, Vladimir Premrou i Edo Malinarić. U odbor kluba izabrani su: Josip Horvatić, dr. Srećko Šilović, Marko Belinić, Mile Počuča, Božidar Kraut,i Vinko Antić, Nada Sremac, Veda Zagorac-Malik, Stanko Ćanica Opačić, Jakov Blažević, Vlado Ranogajec, Stevo Todorvić, Đuro Cvetković, Mirko Oklobđija, Milutin Baltić, Zlatko Glik i Mirko Šustić. Želja okupljenih sportaša na prvoj skupštini bila je da prvi sportski klub „Partizan“ posluži kao primjer sportašima i omladini u čitavoj Hrvatskoj, da i oni pristupe osnivanju sportskih i tjelovježbenih društava.

Te, 1944. godine, za vrijeme Drugog kongresa USAOJ-a u Drvaru, organizirano je veliko natjecanje omladine u raznim atletskim disciplinama, zatim u gađanju i ostalim popularnim igrama na kojim su nastupima sudjelovali i mladi iz Hrvatske. Iste godine, u ljeto, na Baniji je priređen partizanski slet na kojemu je omladina izvodila slikovite vježbe i natjecala se u raznim sportskim disciplinama. Obnovljen je i „Hajduk“ koji je pod imenom tima Narodnooslobodilačke vojske svojim nastupima mnogo pridonio popularizaciji narodnooslobodilačke borbe u savezničkim zemljma. Iste godine naši borci plivači i vaterpolisti nastupili su s uspjehom u Rimu na međusavezničkim natjecanjima. U zbjegu El Shattu, u Sinajskoj pustinji, formirana je nogometna momčad „Jedinstvo“.

Tijekom 1944. godine na slobodnom teritoriju Hrvatske organizirano je sportsko natjecanje mornarice (plivanje, vaterpolo, veslanje i ronjenje), lakoatletska priredba u Šibeniku, u Splitu je osnovan plivački klub „Gusar“ te obnovljen nekadašnji najbolji veslački klub „Krka“ u Šibeniku. U mnogim jedinicama Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske počeli su se osnivati sportski klubovi. Tako je u 3. brigadi 7. udarne divizije 4. korpusa osnovan sportski klub „Iskra“, u Turopoljsko-posavksom odredu partizanski sportski klub „Borac“, u Slunju nogometni klub „Borac“. Igrane su i prve nogometne utakmice između boraca 6. ličke i 13. primorsko-goranske divizije nogometnih klubova brigada „Matija Gubec“ i „Braća Radić“ te održana lakoatletska natjecanja 3. udarne brigade 8. udarne divizije.

B. Mirosavljev