Tićan PDF Print E-mail

POČAST POGINULIM PARTIZANIMA

Na komemorativnom skupu na lokaciji gdje se križaju ceste koje vode prema Višnjanju, Vižinadi, Karojbi i Baderni obilježena 76. obljetnica bitke u kojoj su poginula 84 partizanska borca u sukobu s njemačkim snagama

 

U organizaciji Općine Višnjan i porečke Udruge antifašističkih boraca i antifašista, upriličen je komemorativni skup na lokaciji gdje se križaju ceste koje vode prema Višnjanu, Vižinadi, Karojbi i Baderni u povodu 76. obljetnice bitke na ovoj lokaciji u kojoj su poginula 84 partizanska borca u sukobu s njemačkim snagama. Višnjanski načelnik Angelo Mattic, pozdravljajući skup, među inim istaknuo je: „ Naša je zadaća prenositi vrednote koje smo stekli kroz krvavu borbu pa i kada smo stvarali svoju suverenu i samostalnu Hrvatsku. Naša je dužnost da se okupljamo na ovom stratištu, da se prisjećamo događaja koji su se ovdje zbili i da se sjećamo svih tih ljudi koji su ovdje poginuli“. Zahvalio je na suradnji porečkim antifašistima i s kojima se održava skup i njeguje ova tradicija. I Arduino Matošević, predsjednik UABA Poreča, podsjetio je na događaje koji su se 11. rujna 1943., zbili na ovom povijesnom mjestu, na Tićanu. Izražavajući dužnu počast svima koji su dali živote za bolje sutra, za sjedinjenje Istre s maticom zemljom. Prosperitet te bolji život „istarskog čovika“.

Tog 11. rujna 1943., na Tićanu, partizani su se sukobili sa njemačkom vojskom koja je nadirala prema Puli. Prije toga, oko 60 ustanika iz okolnih sela pod vodstvom Jože Šurana opkolilo je Višnjan razoružavši mjesnu karabinjersku stanicu. Šuran je zarobljenim orujžem oboružao 20-ak ustanika i osobno na općinsku zgradu izvjesio hrvatsku trobojnicu sa zvijezdom petokrakom. Uz zgradu su postavljene straže, a u zgradu su ušli odbornici Narodnooslobodilačkih odbora. Uskoro je stigla vijest kako se cestom iz Pule prema Tićanu kreće kolona talijanskih vojnika, stoga su ustanici krenuli na raskrsnicu Tićan gdje se okupilo oko tisuću ljudi. Prethodnica kolone talijanske vojske stupila je u pregovore s ustanicima. Međutim, Talijani nisu prihvatili borbu, a zbog straha od Nijemaca požurili su predati oružje, pod uvjetom da ih se iz Rovinja morem prebaci u južnu Italiju. Tako su talijanski vojnici ustanicima predali svo oružje, streljivo, hranu i kamione… U poslijepodnevnim satima, iz smjera Vižinade prema Tićanu kretala se kolona od oko 700 njemačkih vojnika praćena tenkovima i oklopnim vozilima s teškim naoružanjem. Na dojavu o dolasku Nijemaca, oko 600 ustanika zauzelo je položaje s obje strane ceste prema Vižinadi, a kad se pred raskrižjem pojavila prethodnica, Ivan Pinezić je iz Cestarske kuće iz strojnice otvorio paljbu pokosivši njemačku prethodnicu. Razvila se borba, a uvježbani neprijateljski vojnici ubrzo su okružili ustanike. Neki su od njih uspjeli pobjeći, ali 84 su parizana poginula. Nijemci su nakon završene borbe obišli poprište i svakom palom ustaniku iz pištolja ispalili metak u glavu…

Nakon ove kronike u bitci na Tićanu koju su pročitale višnjanske učenice Ana Smolica, Lana Stefanov i Ameli Vorić, u trajnu spomen na poginule partizane, pročitale su 60 imena poznatih žrtava, jer 24 ubijena nikada nisu identificirana.

Općinske vlasti Višnjana obećale su kako će uskoro izgraditi PARK VELIKANA U Višnjanu u sopomen na istaknute borce i druge osobe koje su dale svoj doprinos za razvitak ovog područja.

B. M.