IREDENTISTIČKO NASILJE PDF Ispis E-mail

Neprincipjelno revizionističko iredentističko nasilje nad povijesnim istinama ne prestaje, već iz godine u godinu eskalira. Stoga je Predsjedništvo Saveza udruga antifašista Istarske županije odlučno u namjeri da se obrati Europskom parlamentu radi razjašnjenja tko je koga napadao i tlačio u Drugom svjetskom ratu. I tako u svojim revanšističkim manirima svu krivnju za ratna stradanja pripisuju titovim partizanima skrivajući svoju odgovornost za rasne genocidne zakone, masakre i prinudnu asimilaciju i talijanizaciju koju su provodili mussolinijevi fašisti nad slavenskim narodima.

S tim u svezi, uz podršku europske antifašističke i antirasističke inicijative, Savez će tražiti od Europskog parlamenta i Vijeća Europe da zaštiti i promiče antifašističke vrijednosti Drugog svjetskog rata sa zahtjevom za svekoliku europsku zabranu nacističkih i fašističkih aktivnosti i njihove ikonografije.

Za ispravno tumačenje tih namjera i objektivne povijesne zbilje pripremljen je i pisani tekst s činjeničnim zbivanjima i dokumentacije koji objavljujemo u narednom tekstu, a treba poslužiti u predstojećim raspravama i stavovima s ciljem smirivanja strasti s našim susjedima na pravednim osnovama.

Savez moli dobronamjernu javnost, a posebno europske parlamentarce za razumno i objektivno rasuđivanje.

Tomislav Ravnić