NEMA JEDINSTVENE JASENOVAČKE KOMEMORACIJE PDF Ispis E-mail

Komemoracija u Jasenovcu održat će se 12. travnja 2019.

Temeljem prijedloga radnih tijela Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, te antifašističkih udruga, saveza i zajednica da se održi posebna komemoracija ustaškim žrtvama stradalim u Jasenovcu, Predsjedništvo Saveza je na sjednici održanoj 21. ožujka 2019. donijelo odluku da Savez antifašističkih boraca i antifašista RH, zajedno sa Srpskim narodnim vijećem, Koordinacijom židovskih općina u Hrvatskoj i Savezom Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara organiziraju posbnu komemoraciju u Jasenovcu, koja će se održati kod spomenika Cvijet (JUSP Jasenovac) u petak, 12. travnja 2019, s početkom u 12 sati.

U raspravi na sjednici Predsjedništva istaknuto je da je Savez imao želju da sudjeluje u jedninstvenoj komemoraciji u Jasenovcu, ali uz uvjet da se s državnim tijelima vlasti postigne dogovor i potpiše protokol u kojem bi stajalo što je potrebno poduzeti da se nagomilani problemi počnu rješavati: od ploča s ustaškim znakovima,ulica koja nose imena ustaških zločinaca, izjednačavanja žrtava i režima, pa do niza drugih stvari prema kojima se vlast treba jasno odrediti. Vlast treba nedvosmisleno osuditi ustaški režim NDH i zločine koje su počinili u Drugom svjetskom ratu, ustanoviti kako Hrvatska nije sljedbenica NDH već je nastala temeljem antifašističke borbe, a iz takva bi stava trebalo nastati i odnos prema povijesnom revizionizmu. Međutim, kako do rješavanja problema nije došlo članovi Saveza na komemoraciji u Jasenovcu sudjelovat će zajedno sa Koordinacijom židovskih općina, Srpskim narodnim vijećem i Savezom Roma.

U raspravi je istaknuto da je na djelu fašizacija hrvatskog društva na kojem ne postoji nikakva adekvatna reakcija aktualne vlasti. tim više što je Hrvatska dio EU – a, a Europa je nastala na antifašizmu. No dok se antifašizam u Europi priznaje, mi ga se odričemo, umjesto da njegujemo antifašizam kao civilizacijsku tekovinu koja ujedinjuje naše demokratske vrijednosti kao što su jednakost, ravnopravnost i ljudska prava, mi se vračamo nazad i želimo prihvatiti jedan sistem koji je davno poražen.

Na sjednici Predsjedništva SABA RH predsjednik Habulin je komentirao i otvoreno pismo Saveza predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, obrazlažući neprihvatljivom izjavu predsjednika Sabora da se na Bleiburgu daje počast ubijenim ženama i djeci jer je to laž koja pomaže ekstremnom povijesnom revizionizmu. Poražena vojska trebala je položiti oružje 9. svibnja , kada je potpisana bezuvjetna kapitulacija i Bleiburg se ne bi dogodio. Odgovornost je na onima koji su okrvavili ruke,a koji su nastavili ratovati nakon kapitulacije. Riječ je o djelima kolaboracionističke vojske NDH, četnicima i čerkezima, koji su nastavili borbu smatrajući da će glavu spasiti predajom zapadnim saveznicima, protiv kojih su do tada ratovali, no oni su ih vratili jugoslavenskoj vojsci. Partizani u Bleiburgu nisu ubijali nevine civile, žene i djecu. Njih su odmah puštali kućama.