OBILJEŽENA 77. OBLJETNICA OSNIVANJA PRVOG MOSORSKOG PARTIZANSKOG ODREDA PDF Ispis E-mail

U subotu 16. ožujka 2019. na Omiškom groblju Vrisovci u nazočnosti brojnih Omišana te delegacija udruga antifašističkih boraca Splitsko dalmatinske županije obilježena je 77. obljetnica osnivanja Prvog mosorskog partizanskog odreda.

Nazočnima se u ime Udruge antifašista grada Omiša obratio Nedjeljko Fistonić. U svom govoru osvrnuo se na doprinos Mosoraša u NOB-u te podsjetio na riječi druga Tita prilikom proglašenja za počasnog građanina grada Omiša.

Čuvajte uspomenu na veliku i herojsku borbu dalmatinskih partizana u čijim je redovima značajno mjesto pripadalo borcima Omiša i njegove okoline od kojih su mnogi dali svoje živote za slobodu i sretan razvitak naše domovine „

U ime pokrovitelja svečanosti Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske skup je pozdravio potpredsjednik Saveza drug Juraj Krstulović. Gradonačelnik grada Omiša Ivo Tomasović dirljivim riječima je nazočne podsjetio na značaj antifašizma.

Kulturno umjetnički program izveo je Zbor umirovljenica „ Marineta“ iz Makarske, a direktor Centra za kulturu grada Omiša Petar Buljević recitirao je stihove Jure Kaštelana, Drage Ivaniševića i Jure Franičevića Pločara.

Obnovljenu spomen ploču poginulih 66 partizana Omiša u NOB-i otkrili su djeca poginulih boraca a vijence, pored udruga antifašista, političkih stranaka i pojedinaca, položio je i gradonačelnik Grada Omiša Ivo Tomasović i načelnik Općine Šestanovac Pave Čikeš.

Na kraju svečanosti voditeljica programa Irena Perišić recitirala je stihove Jure Kaštelana:

Život je jači od smrti. Neka ova imena ne postanu mrtvo slovo. Mosor nije samo kamen. Za nas, djecu njegovu, Mosor je živo biće. Spomenik života. Neuništiv“.

Nedjeljko Fistonić