TOTALITARNI REŽIMI I NJIHOVE ŽRTVE PDF Ispis E-mail

Savez antifašističkih boraca i antifašista RH uputio je svoje očitovanje na tekst Natječaja za likovno rješenje spomen-obilježja iz Drgog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. U očitovanju Savez navodi:

Cijeneći napore Vlade Republike Hrvatske i nadležnog Ministarstva hrvatskih branitelja da revnosno poštuju smjernice tijela Europske unije u osudi totalitarnih komunističkih režima u Srednjoj i Istočnoj Europi, ipak moramo dati primjedbu na jednostrano tumačenje Rezolucije 1481, jer se točka 4. te Rezolucije odnosi na stanje u bivšoj SFRJ, koja je konceptom neposredne demokracije radničkog i socijalističkog samoupravljanja bila u mnogočemu uzor i zapadnim demokracijama.

Zbog toga se protivimo iznijetim stajalištima, kojima se komunistički režim u SRH, izjednačava s diktaturama u drugim zemljama srednje i istočne Europe.

Hrvatski sabor je 13.travnja 2005. godine donio Deklaraciju o antifašizmu, koju uopće ne spominje ni Vlada RH, a ni Ministarstvo hrvatskih branitelja, koje je zaduženo i za borce i žrtve Drugog svjetskog rata.

Savez upućuje Ministarstvu i primjedbu na uvodne napomene Natječaja u kojima se u stavaku 5. navodi j da je spomen obilježje trajan i vidljiv znak kojim Ministarstvo hrvatskih branitelja odaje počast stradalim žrtvama totalitarnih režima i osigurava da njihova podnijeta žrtva nikada ne bude zaboravljena.

SABA RH se protivi da se samo vrijeme vladavine komunista smatra totalitarnim režimom, jer istina je da je tijekom 2.svjetskog rata, zvanični režim u Hrvatskoj bio ustaška NDH vladavina, a 2. svjetski rat je na prostoru bivše Jugoslavije završen 15. svibnja 1945, a oružane grupe ekstremnih pobornika ustaštva su nastavile ilegalni rat protiv novog režima kao „križari“ sve do 1956.godine. U tim okršajima poginulo je mnogo pripadnika unutarnjih poslova, vojnika i građana nositelja vlasti u NR Hrvatskoj, ali i terorista-odmetnika. Oni su ubijeni s oružjem u rukama i ne mogu se smatrati žrtvama“ totalitarnog komunističkog režima“

Dakle, grobnice u kojima su, na mjestu okršaja, sahranjivani naoružani pripadnici odmetničkih grupa-teroristi sada se istražuju, a posmrtni ostaci se sahranjuju uz najviše državne i vojne počasti, čime se SABA RH ne može suglasiti. U razdoblju od 1991. do 1995. godine u Republici Hrvatskoj je uništeno oko 3.000 spomen obilježja borcima protiv totalitarnog fašističko-nacističkog režima NDH i njenih saveznika, ali ništa se ne poduzima od strane Vlade i MHB da se oni obnove.

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske se izričito protivi takvom sadržaju odavanja pijeteta pripadnicima oružanih snaga fašističkog režima NDH, kako onim stradalih do 15.svibnja 1945. tako i onima koji su poginuli kao „križari“ u kasnijem razdoblju.

Žrtve, koje su stradalnici nasilja i represije tadašnjih komunističkih vlasti, zaslužuju primjereno vječno počivalište i poštovanje svojih obitelji uz pomoć države, ali ne i počasti države koja se temelji na antifašizmu.

 

Vladimir Nazor na Trgu 16. maja