APEL ANTIFAŠISTIČKIH ORGANIZACIJA PRED EUROPSKE IZBORE PDF Ispis E-mail

Predstavnici antifašističkih organizacija Austrije, Hrvatske, Italije i Slovenije održali su u subotu 9. ožujka u Ludmannsdorfu/Bilčovsu, kod Klagenfurta, pripremni sastanak za dokumente kojima će se ustanoviti Sveeuropska antifašistička i antirasistička inicijativa. Na tom je sastanku utvrđen dokument, kojima se upozorava na rastući fašizam u Europi.

U dokumentu sudionici sastanka naglašavaju zabrinutost zbog prijetnji demokraciji i slobodi u Europi. Svjesni svoje snage sudionici sastanka poručuju da će na predstojećim europskim izborima podržati one snage koje se protive neofašističkim, neonacističkim, rasističkim, antisemitskim i nacionalisti čkim aktivnostima. U poslijeratnom razdoblju u Europi te snage nisu bile toliko jake i raznolike kao danas. Ekonomska politika i liberalizam posljednjih su nekoliko godina pokrenuli iznadprosječan rast siromaštva, te u isto vrijeme povećali koncentraciju bogatstva u rukama nekolicine.  Takve su politike dovele do jačanja neofašističkih, neonacističkih, rasističkih, antisemitskih i nacionalističkih struktura. Sudionici sastanka slažu se s ocjenom Europskog parlamenta od 25. listopada 2018. kojom se izražava zabrinutost zbog rastuće neofašističkog nasilja u Europi, posebice u nekim zemljama. Diskriminaciji migranata, koji su omiljeno odredište desnoekstremnih snaga u napadima na stvarnu ili navodnu različitost, često se pridružuje diskrimininacija Roma i Sinta, homoseksualaca, Židova, političkih protivnika. To je i upozorenje za moguće napade na postignuća prava žena i prava djece.

Stoga sudioici sastanka traže stvaranje širokog demokratskog fronta kako bi se, narastanjem desničarskih snaga kroz naredne europske izbore, izbjeglo uništavanje europskog projekta, te dovelo Europu pred gospodarski i društveni kolaps i postupnim dokidanjem ljudskih prava zasjenilo reprezentativnu i participativnu demokraciju. Nacionalizam u Europi uvijek je kroz povijest povijest dovedio do ratova.

Sudionici sastanka pozivaju da se europskim izborima ojača Europa u borbi protiv svakog oblika diskriminacije temeljem podrijetla, nacionalnosti, spolne orijentacije, jezika, vjere, političkog uvjerenja, osobnih i socijalnih uvjeta, da pruži azilantima sigurno utočište i poštivanje njihovih ljudskih prava, posebice žena i djece, da osigura takvu socijalnu politiku kojom se osigurava rad, obrazovanje, primjerene uvjete života i stanovanja, kao kamen temeljac istinske demokracije i promicanja podjednakih životnih uvjeta u svim europskim zemljama kako bi se izbjeglo iseljavanje u potrazi za poslom. Sudionici sastanka osuđuju sve oblike revizije povijesnih činjenica, odnosno svjesnog negiranja važnosti antifašističkog otpora i oslobođenja, uništavanje spomenika, rehabilitaciju nacifašista i njihovih kolaboracionista,te sve nove oblike desničarskog ekstremizma. Predstavnici antifašističkih organizacija Austrije, Hrvatske, Italije i Slovenije protive se svim oblicima nacionalizma i separatizma, te se zalažu za zaštitu prava i kulture manjina.