OSUĐUJEMO I ODBACUJEMO! PDF Ispis E-mail

Na sastanku u Kleganfurtu (Celovcu), održanom 9. ožujka (marta) 2019. predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin predložio je, a ostali sudionici sastanka, predstavnici Zveze Koroških partizanov iz Austrije, ANPI iz Italije i Zveze borcev za vrednote NOB iz Slovenije prihvatili su izjavu, kojom se osuđuje nedavni istup predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajania.

Osuđujemo i odbacujemo

Kao predstavnici organizacija koje njeguju neprolazne vrijednosti antifašizma na kojima je izgrađena poslijeratna Evropa i bore se protiv povijesnog revizionizma kojemu je cilj gubitnike iz Drugog svjetskog rata proglasiti domoljubima - pobjednicima, a pobjednike – antifašiste gubitnicima i zločinicima, s velikom smo zabrutošću primili nedavnu izjavu predsjednika Evropskog parlamenta Antonia Tajania koju nije moguće protumačćiti drugačije nego kao poziv na mijenjanje granica utvrđenih nakon 1945.

Ponavljanje fraze o “talijanskoj Istri” i “talijanskoj Dalmaciji” u pisanom i govorenom obliku bezrezervno osuđujemo i odbacujemo!

S obzirom da je riječ o istupu političara, nemoguće je pretpostaviti kako je u pitanju slučajni lapsus, a s obzirom da je riječ o talijanskom političaru koji obnaša visoku funkciju u ujedinjenoj Evropi, nemoguće je sve svesti na riječi namijenjene biračima u Italiji. Svaka, ma i najmanja insinuacija koje bi otvarala vrata obnavljanju teritorijalnih aspiracija Italije prema drugoj, suverenoj i neovisnoj državi, apsolutno je neprihvatljiva. U isto vrijeme nitko niti poriče, niti može poreći udio Talijana u raznim aspektima, kako pozitivnima, tako i negativnima, u povijesti i Istre i Dalmacije. Niti itko može poreći zločine osvete nakon dugogodišnje fašističke okupacije.

Ni jedno, ni drugo ne opravdava, međutim, svojatanje područja drugih država kroz izjave poput onih o “talijanskoj Istri” i “talijanskoj Dalmaciji”. Baš kao što nema nikakvog opravdanja da se takve izjave prezentiraju u sklopu aktualnih potresa na međunarodnoj sceni kroz sugestiju kako treba spriječiti da se u Venezueli uspostavi doktatura titoističkog tipa. Josip Broz Tito jedan je od najistaknutijih vođa antifašističkog otpora u Drugome svjetskom ratu, a kao predsjednik Jugoslavije profilirao se kao značajan državnik druge polovice 20. stoljeća u svjetskim razmjerima.

Antonio Tajani za svoje se izjave ispričao, pokušavajući ih na neuvjerljiv način objasniti i relativizirati. Povukao ih nije, mada je to bilo najmanje što je mogao i morao učiniti. Upravo zato smatramo potrebim njegove izjave odbaciti i osuditi.