IZJAVA PREDSJEDNIKA EUROPSKOG PARLAMENTA IZRAVNI JE NAPAD NA ANTIFAŠIZAM PDF Ispis E-mail

Članice Koordinacije zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Dalmacije s ogorčenjem odbacuju i najoštrije osuđuju izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonia Taiania o talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji.

Valja podsjetiti da je poglavnik NDH dr. Ante Pavelić darovao teritorije Hrvatske fašističkoj Italiji. Čak je i zloglasni Eugen Dido Kvaternik (ustaša)· govorio: "Rimski ugovori su otrgnuli kolijevku Hrvatske države i doveli do gubitka državnih prava, pa je tako i NDH postala polusuverena država.

Gospodin Taiani visoki je dužnosnik EU koji bi trebao shvatiti da su prošla vremena u kojem je rođena fašistička ideologija i sustav, u kojem su ostvarivani nacionalistički i imperijalistički programi pripajanja teritorija Slovenskog primorja, Istre, dijela Hrvatskog primorja i u konačnici najvećeg dijela Dalmacije. Takve izjave i slične parole iza sebe ostavljaju stravu, užas, palež, pljačku te masovna ubijanja i pogubljenja nedužnih ljudi. Sve to događalo se u ne tako davnoj prošlosti i nikako to ne možemo nazvati iskorakom u budućnosti, već upravo vezu s avetima prošlosti iz Drugog svjetskog rata. Gospodin Taiani nije samo povrijedio narod Slovenije i Hrvatske, nego i čestiti Talijanski narod koji je, nakon kapitulacije fašističke Italije pokazao odlučnost i spremnost da se bori na strani antifašističke, antihitlerovske koalicije. Bilo čiji iredentizam, prema bilo kojoj zemlji, protivan je slobodi, dostojanstvu i dobrobiti čovječanstva, a ujedno je atak na temelje EU, odnosno na antifašizam kao civilizacijsku stečevinu. Povijest, „učiteljica života“, nije samo tu da bi se toretski predstavljala, već iz nje treba naročito učiti i znati prakticirati ono što čovječanstvu donosi mir dobro i napredak. Svako drugačije ponašanje vodi u agoniju koju neće i ne mogu dozvoliti antifašistički sinovi i kćeri – potomci Hrvatske, kako iz vremena NOB-a, tako i iz vremena Domovinskog rata. Izlet godpodina Taiania očito nije bio slučajan, niti dobronamjeran, u što nas dodatno uvjerava i njegova blaga i nedefinirana isprika koja se svodi „ krivo su me razumjeli“ . Nažalost nije tako. Očito je da blaga isprika nije urodila plodom, već je itekako zlonamjerna i iritantna. Stoga se antifašisti Dalmacije pridružuju svim onim snagama koje u ponašanju gospodina Taiania ne vide državničku poziciju i traže njegovo odstupanje s mjesta predsjednika Skupštine EU“.