OBRANITI SVOJ IDENTITET I SVOJE DOSTOJANSTVO PDF Ispis E-mail

Savez antifašista Istarske županije s ogorčenjem i indignacijom odbacuje i najoštrije osuđuje izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonia Taiania.

Svakom razumnom je jasno, da je gospodin Taiani to izgovorio s ciljem da se dopadne dijelu talijanske javnosti, a na tragu je permanentnog stajališta revanšističko neofašističke revizionističke politike dijela strukture talijanskog društva, koja politika se ponavlja iz godine u godinu već punih 78 proteklih godina i uvijek se nađe neki "Taiani" sa istom pričom.

Nije slučajno u Italiji 10. veljače odabran za Dan sjećanja (Il giorno del ricordo) na egzodus i fojbe kad je tog dana temeljem odluka Pariške mirovne konferencije potpisan mirovni ugovor o razgraničenju sa susjednom Italijom, kojim je Italija izgubila Istru, Rijeku i dijelove Dalmacije , a to n ije njihovo.

Na tragu rezultata naše NOB-e, Pazinskih odluka i odluka Pariške mirovne konferencije o razgraničenju sa susjednom Italijom vodi se neofašistička kampanja osvetničkog revanšističkog revizionizma koristeći fojbe kao povod za kriminalizaciju naše slavne antifašističke borbe u pokušaju izjednačavanj krivnje i odgovornosti za velika stradanja stanovništva, krivotvorinama, povijesnih događaja, mistifikacijama i preuveličavanjem brojeva i događaja.

Neofašistička iredenta ne može oprostiti istarskim partizanima koji su Istru oslobodili i sjedinili s maticom domovinom.

Bezdani, jame, fojbe nisu nikakav monopol partizana, kako uporno tvrde i žele nalijepiti. Fojbe su jedna ideja fašizma koji su ih strastveno i ranije prakticirali, to je fašistički projekat – progetto fascista.

Fojbe su posljedica ratnih tragedija i rezultat genocida i počinjenih zločina nad nedužnim stanovništvom Istre i ne samo nad Hrvatima i Slovencima, već i nad antifašistički opredijeljenim Talijanima koji su s nama dijelili sudbinu i zajednički ratovali.

Slavenski narod Istre morao je oružjem braniti svoj identitet i svoje dostojanstvo. U toj borbi je imao svestranu pomoć talijanskih antifašista i jedino takva povijesna istina treba služiti, kao osnova suživota između dva naroda.

Mi smo spremni djelovati na depolitizaciji poznatih fenomena osveta i revanšizma, kako bi rane tog razdoblja zacijelile, edukacijom mladih generacija na međusobno uvažavanje i civilizacijskom suživotu u zajedništvu.