JESU LI ISTRU I DALMACIJU HRVATSKOJ VRATILI TITOVI PARTIZANI? PDF Ispis E-mail

Savez antifašističkih boraca i antifašista RH uputio je sredstvima javnog priopćavanja tekst u povodu izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajania da su Istra i Dalmacija talijanski. Tekst donosimo u cjelosti.

"Savez antifašista Istre i Savez antifašističkih boraca i antifašista RH kontinuirano upozoravaju državna tijela Hrvatske na neofašistriku iredentističku kampanju osvetničkog revizionizma. Tek nakon¸što je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani jasno i nedvosmisleno izjavio da su Istra i Dalmacija talijanski, državna tijela i njihovi dužnosnici osudili su isključivo samo tu izjavu.

Talijanski revizionisti dnevno manipuliraju i inficiraju neupućenu javnost putem školskih programa, brojnim izdavačkim krivotvorinama, snimaju filmske pamflete. Redovito se održavaju opijela u Talijanskom parlamentu, RAI 1 u emisiji "Mangiafoco" svu krivnju za ratna stradanja baca na istarske partizane i Tita koji su im oteli Istru i Dalmaciju. A o svemu tome su naša diplomacija, naša aktuelna vlast i mediji do sada šutili! Zašto?

Ne možemo se s time miriti, jer smo zbog svoje nedavne prošlosti osjetljivi na bilo kakve recidive fašizma.

Što je Vlada RH do sada činila? Tolerirala je negiranje antifašističke borbe, te je time dala talijanskoj iredenti za pravo da javno izrazi aspiraciju na hrvatske teritorije.

Tražimo stoga da aktuelna hrvatska državna tijela nedvosmisleno zaštite hrvatske nacionalne interese kako bi se prestalo manipulirati s objektivnom poviješću i diskvalifikacijama antifašističkih boraca, koji su svojom žrtvom za nacionalnu i socijalnu slobodu odlučili o končanoj sudbini hrvatskih državnih granica."


Ilustracija za tekst Jesu li Istru i Dalmaciju vratili Titovi partizani 2019

 

Savez antifašističkih boraca i antifašista RH