NEGIRANJE ZLOČINA JESTE ZLOČIN PDF Ispis E-mail

Savez antifašističkih boraca i antifašista RH uputio je sredstvima javnog priopćenja tekst kojim se upozorava na korjene negiranja antifašističke borbe naroda Hrvatske i posljedično tome na bujanje mržnje prema drugima i drugačijima, te na kontinuiranu rekonstrukciju povijesti. Tekst priopćenja donosimo u cjelosti.

Napad na sportaše Crvene zvezde nije slučajan. To je rezultat politike HDZ-a i većeg dijela Katoličke crkve. Sustavno negiranje antifašističke borbe naroda Hrvatske i širenje mržnje prema Srbima, Titu i antifašistima dovelo je do sadašnjeg stanja. U obrazovnim programima izostavljena ja činjenica da je NDH bila zločinačka okupatorska tvorevina. Sustavno se negiraju ustaški zločini, a do nevjerojatnih razmjera uveličavaju se pojedini zločini pripadnika Narodno-oslobodilačke vojske. Zaredalo je rušenje spomenika podignutih u čast i na sjećanje poginulih borca za Hrvatsku u redovima Narodno-oslobodilačke vojske. Iz obrazovnih programa izostavlja se činjenica da je upravo Titova vojska vratila u sastav Hrvatske prodane i ustupljene teritorije : Istru, Primorije, Dalmaciju, otoke i Međimurije.

U crkvama se promoviraju djela kojima se negiraju postojanje ustaških logora smrti, a ustaški zločinci se prikazuju kao veliki domoljubi. Kardinal Bozanić je osudio progone Židova, ali nije osudio ustaške zločine nad Srbima, Romima i Hrvatima antifašistima. S oltara pojedini svečenici šire mržnju preme drugima i drugačijima. U Vukovaru gradonačelnk potiče nacionalanu podjelu. U tom se gradu prodaju i majice s ustaškim simbolima i pozdravom. Čak i Predsjednica države tvrdi kako je ustaški pozdrav stari hrvatski pozdrav. Ravnatelj škole u Zadru ispisivanje slova U i šikaniranje druge djece smatra igrom. Razvidno je da su te pojave rezultatom sustavnog rehabilitiranja ustaštva i širenja mržnje, posebno prema Srbima.

Upozoravali smo i upozoravamo najviše državne dužnosnike da konačno jasno inedvosmisleno osude ustaški režim, njihove žločine i sve one koji ih opravdaju i podržavaju.