SJEĆANJE NA ŽRTVE MASOVNOG POGUBLJENJA NEVINOG CIVILNOG STANOVNIŠTVA U SELIMA PODMOSORJA I ZAMOSORJA 01/02 LISTOPADA 1942. PDF Ispis E-mail

Delegacija sastavljena od predstavnika Zajednice udruga ABA Splitsko-dalmatinske županije i Udruge ABA grada Omiša, prema pozivu, kojeg je dostavio grad Omiš, 01.listopada 2018. položit će vijenac s najvećim pijetetom ispred Zajedničke kosturnice na mjesnom groblju Gata, povodom obilježavanja 76. obljetnice tog strašnog zločina kojeg su počinili pripadnici četničkih hordi s područja Kninske krajine u organizaciji talijanskog Zapovjedništva i uz znanje, uz znanje, ustaške vlasti Velike župe Cetinske (VŽC) sasjedištem u Omišu.

 

 

30.listopada 1942. god.  u sjedište Velike župe Cetinske u Omišu, u jutarnjim satima, došao je talijanski general Spigo, vrlo ljutito je priopćio, da je u toku akcija na području Podmosorja i da ne budu iznenađeni s posljedicama, jer da oni više ne mogu tolerirati akcije koje izvode pripadnici NOP-a i partizanske jedinice na području između  Splita i Zadvarja.

Predvečer, 30. listopada 1942., iz Splita talijanska okupatorska vojska, u 20-tak kamiona, dovezli su oko 200 pripadnika četničkih hordi u grad Omiš, koji su svoju prisutnost izrazili kroz razne oblike orgijanja, dok je talijanska vojska ispaljivala topovske udare u pravcu Podmosorja.

Rano ujutro, 01. listopada 1942. četnička horda, krenula je u pravcu sela Gata. Prije dolaska u selo naišli su na mljekarice koje su, prije pogubljenja, silovali. Upadom u selo Gata, Zvečanje, Čišla i Naklice otpočeli su klanjem civilnog stanovništva: žene, starci i djecu, Samo u selu Gata zaklali su ili strijeljali 92 osobe, u Zvečanja 20 ljudi, u Čišlama 18 i u Naklicama jednog nepokretnog starca. Nakon što su završili krvavi pir, nastavili su pljačkom i paleži kuća. Selo Gata bilo je spaljeno do temelja. Nakon što su ih partizanske jedinice natjerale u bijeg, u organizaciji talijanske vojske, napustili su područje Omiša i dovezeni su na područje Klisa i šire okoline nastavljajući krvavi pir klanjem nedužnog civilnog stanovništva, više desetina na području Dugopolja, Kotlenice i Doca, o čemu postoje spomen ploče, da bi nakon napuštanjem tog područja, sa sobom povezli više stotina grla stoke i ogromnu količinu ostalih materijalnih dobara. Dolaskom četnika u D. Dolac je raspuštena ustaška milicija.

Dana 03.10.1942. seljaci iz s. Tugara i Dubrave s pripadnicima partizanskih postrojbi pokupili su sve mrtve koje su mogli pronaći i sahranili na mjesnom groblju u Gatima.

Neka je vječna slava svima i hvala koji su svoje živote ugradili u temelje slobodne Hrvatske.

ZAJEDNICA UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA
SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE
21000 Split, Ban Mladenova 9.
OIB: 73908524711e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ,tel/fax: (021)395-018
Žiro račun: HR612330003-1100353316 Splitska banka d.d.

 

PREDSJEDNIK ZUABA SDŽ

Krešimir Sršen, prof.