Ususret Danu ustanka PDF Ispis E-mail

Prije 77. godina u ovom junačkom Ličkom i Hrvatskom mjestu Srbu i u njegovoj okolici, po direktivi CK KPH koju je ličkim komunistima prenio Marko Oreškovič Krntija, pokrenut je ustanak protiv ustaških vlasti i okupatora. Ustanak je bio lišen bilo kakve ideologije i mržnje bez konteksta koji se danas želi servirati Hrvatskom narodu u želji da se zasjeni pozitivan značaj antišasističke borbe u Hrvatskoj. Bila je to pobuna protiv zla za elementarno ljudsko pravo na život.


Prije 77. godina u ovom junačkom Ličkom i Hrvatskom mjestu Srbu i u njegovoj
okolici, po direktivi CK KPH koju je ličkim komunistima prenio Marko Oreškovič Krntija, pokrenut je ustanak protiv ustaških vlasti i okupatora. Ustanak je bio lišen bilo kakve ideologije i mržnje bez konteksta koji se danas želi servirati Hrvatskom narodu, u želji da se zasjeni pozitivan značaj antišasističke borbe u Hrvatskoj. Bila je to pobuna protiv zla - za elementarno ljudsko pravo na život.

Direktan povod za ovaj događaj, čiju obljetnicu danas obilježavamo bio je smišljeni i dobro organizirani pohod takozvanog “čišćenja” terena koju je provodila nenarodna izdajnička vlast na čelu s Antom Pavelićem, a za provedbu na terenu bio je odgovoran Vjekoslav - Maks Luburić. Naime 10. travnja, Kvaternik proglašava NDH, a Hitler i Musolini ustoličuju Antu Pavelića za poglavnika.Vlast odmah donosi “Odredbu za obranu naroda i države” “Oderedbu o zabrani ćirilice” i “Naredbu o obilježavanju pravoslavaca trakom s natpisom P. Ustaški režim nepravdu i čizmu će osjetiti Židovi, Romi, Srbi, kao i Hrvati koji su na vrijeme osjetili opasnost od toga režima. Luburić temeljem ovih naredbi revnosno provodi akciju”čišćenja” po Baniji, Kordunu i Lici provodi stravičan teror. Formiraju se logori, a bilo ih je pedeset u kojima stradavaju nedužni ljudi,vrše se deportacije-protjerivanje, premlaćivanje da bi sve kulminiralo masovnim pokoljem. Mile Budak javno poručuje Srbima “ili da se poklone, ili da se uklone”, zatim bježte psine preko Drine”, a iz Krajine Viktor Guntić pjesnički poručuje: "Poželjeće drumovi Srbalja, ali Srbalja nigdje biti neće”.

Uoči samog ustanka formirani su odredi koji su brojili 300 naoružanih boraca,a onih bez oružja bilo je znatno više.Za komadanta je postavljen odvjetnik pripravnik iz Gračaca Gojko Polovina ,a političku odgovornost preuzima Marko Orešković.Taj izbor da Hrvat bude najodgovorniji za početak otpora nije bio slučajan.Dogodila se oružana pobuna protiv ustaških zloćina,koja je zbog svoje dobre pripreme poprimila karakteristike masovnog ustanka na principima gerilskih jedinica zajedno s jednako ugroženim stanovništvom susjednih krajeva Bosne i Hercegovine. Prvog dana oslobođen je Srb od ustaške policije.Ohrabreni početnim uspjesima borci su redom oslobađali okolna mjesta.Moramo kazati da nam teza povijesnih revizionista kako je NDH duboko ukorjenjen. Hrvatsko narodno biće nije prihvatljiva,smatramo da je opasna.Isto tako kao što je opasno antifašizam,na čijim temeljima je izgrađen i poćiva napredni svijet nazivati floskulom. Titovi partizani su stvorili Hrvatsku državu vratili Hrvatskom narodu njegovu zemlju poklonjenu fašistima i donijeli slobodu. Za TITA vođu NOB-e da je zločinac Onda bi Wilston Čerčil bio zločinac naredio je bombardiranje Drezdena u kojem je poginulo sto tisuća ljudi. Predsjednik SAD Truman bombardirao je nukleralnim bombama na Hirošimu i Nagasaki gdje je poginulo oko 150.000 do 190.000 stanovnika.Predsjednik Pete Francuske republike general De Gol ističe da je ubistava petokolonaša malo s obrzirom koja su zla činili pokretu otpora.Francuzima ne pada napamet da petokolonašima danas podižu spomenike. Gore navedeni Čerčil, Truman i DE Gol nisu zločinci.

U svijetu na svim kontinentima postoji 28 gradova, trgova Maršala Tita, a u negovo rođenoj domovini 26 vijećnika zagrebačke skupštine ukida Trg Maršala Tita. SRAMOTA!!

U svijetu 70 gradova ima ulicu Maršala Tita, asteroji 1500 nosi ime Tito. Želim podsjetiti na neke izjave o TITU kao naprimjer Dwighta Eisenhovera,američkog generala kasnije predsjednik “Maršal Tito najveći je Heroj 2. svjetskog rata. Winston Čerčil “Nećemo više pomagati Dražu Mihajlovića, On se ne bori protiv Hitlera. Odlučili smo na stranu Tita. Partizani su gospodari situacije i predstavljaju smrtnu opasnost za njemce. Franklin Ruzvelt predsjednik SAD.”Titova odluka da se bori protiv nacista preokrenula je povijesti 2. svjetskog rata”. Predsjednik Pete De Gol ”Tito je borac koji je usprkos najtežim oklnostima iznio pobjedu.Tito je legendarni junak”Johna Deana načelnika generalštaba britanske vojske,l944 godine “Od jeseni 1942 god, Mongomeri u Africi,Žukov u Rusiji i Tito u planinama Balkana označili su početak sloma moći sila osovine i početak nezadrživog juriša na Njemačku tvrđavu”George Paton američki general” Maršal Tito i njegovi partizani imali su političku i vojničku hrabrost da se usred okupirane Evrope i kada naše stvari nisu išle dobro,late oružja i nanesu Hitleru neočekivan i težak morani udarac Rudolfa Luettersa zapovjednika njemačkih snaga na Sutjesci iz lipnja 1943 god,””Tok borbe je pokazao da su parizanske snage po Titovom komandom odlično organizirane vješto vođene i da raspolažu borbenim moralom koji izaziva čuđenje. Njemački vojnik nije dorastao fanatično borbenim partizanima.Heinricka Himmlera jedan od najbližih Hitlerovih suradnika l944 god. “Moram reći da je Tito stari komunista, čvrst čovjek. Nažalost on je naš protivnik.Taj zaista zaslužuje titulu Maršala. On ja naš neprijatelj ali ja bih volio da imamo tucet Tita u Njemačkoj.

Na Području Zadarske Županije podignuto je 220 spomenika od kojih je 97 % srušeno,a da nitko za počinjeni vandalizam nije odgovarao. Oni koji ruše spomenike povijesno dijela NOB-a postaju grobari hrvatskog naroda. Za mnoge revizioniste i desničare Ustav RH je floskula (laž), NOB je floskula , Laži su Sutjeska , Neretva, logori, spomenici narodnim herojma koji s u srušeni i drugo.

Mi antifašisti se ne odričemo povijesti NOB-e i uloge druga TITA . Zalažemo se za mir, i dostojanstvo svakog pojedinca ili grupe, zalažemo se za toleranciju snošljivost i ljubav. Mi bespogovorno podržaavamo sve vrijednosti Domovinskog rata u kojem su, ne malo, sudjelovali naši sinovi i unuci, izborili za slobodu samostalnost i demokraciju. Pozivamo Hrvatsku vlast da ne prelazi olako preko nasrtaja na tekovine NOB-a. Neka poštuju Ustav i antifašizam kao civilizacijsku tekovinu u svijetu.


Pozivamo ih da omoguće istraživanje svih prijepornih točaka iz naše nedavne prošlosti,ali bez blokiranja cesta, bez šatora bez plinskih boca,bez za dom spremni.

Pozivamo ih na zajedničko druženje na ovakvim i sličnim obljetnicama, gdje smo se mi antifašisti već dokazali. Neka nađu vremena za to...

Mi antifašisti Hrvatske pružamo ruku suradnje svim udrugama proizišli iz Domovinskog rata u gradnji zajedništva, mira, razumijevanja, tolerancije i slobode.

Neka nam zajednička država Hrvatska živi ponosna i slobodna!

Slava svim žrtvama palim za slobodu!

Nikola Dobre,

predsjednik Zajednice udruga antifašističkih

 

boraca i antifašista Zadarske županije