SJEĆANJE NA 75. OBLJETNICU P0ČINJENOG STRAŠNOGZLOČINA U LOVREĆU, 22. SRPNJA 1943. PDF Ispis E-mail

U povodu 75. obljetnice počinjenog strašnog zločina nad pripadnicima NOVH-e (Cetinskog partizanskog odreda) i nedužnim civilnim stanovništvom u mjestu Lovreć sa zaseocima Imotske krajine, delegacija općine Lovreć i Zajednice udruga ABA Splitsko-dalmatinske županije, kod spomen obilježja položila je cvijeće s porukom: „Nikad se više ne ponovilo!“.

 

 

Prije 75 godina, o tom strašnom zločinu, očevidac B. Cvitković je zapisao: „Poslije nečuvenog zločina nije se mogao prepoznati lijepo mjesto, na zaravanku,  s lijepim prostranim kamenim kućama, više nije postojalo. Ostali su samo crni zidovi. Nigdje nije bilo žive duše. Usred mjesta ležala je hrpa mrtvaca, nabacanih jedan preko drugoga, kao što se slažu klade drva. Na zemlji se vide potoci krvi, crna kao čađa. Tijela su polugola. Ima i žena i djece. Miris paljevine. Smrad raspadanja širi se svuda“.

Mate Pleić, borac Mosorskog odreda, u pjesmi „KOMANDANT DANE I NJEGOVI MOSORAŠI“ je napisao: „…Selo gori a fašisti bježe, mrtva tijela u plamenu leže. Sve pocrni od vatre i dima, strašno bijaše gledati očima. U Lovreću ne ostaje nitko, malo i veliko. Od proklete fašističke ruke pretrpjevši strahovite muke. U Lovreću tog je kobnog dana ponajviše zadobilo rana Žrnovčana i mladih Sinjana. Crna zemlja neka im je lagana“.

Neprijateljske oružane snage: Talijani, njemački legionari i ustaško-domobranske, jačine oko 15.000 vojnika, poduzele su opsežnu ofenzivu- operaciju na području Biokova i Mosora u cilju uništenja NOVH-e i NOP-a. U nemoćnom bijesu, zbog neuspjeha u ostvarivanju ciljeva, neprijateljski vojnici i izdajnička (kvislinška) vojska iza sebe su ostavili 45 mrtvih seljaka i seljanki. Samo u kući Mate Frankića žive su zatvorili i zapalili 24 osobe. Na obje strane, nakon teške i krvave borbe („prsa u prsa“), ostao je veći broj poginulih i ranjenih vojnika. Zarobljena 34 partizanska borca, ustaško-domobranski vojnici, u znak odanosti okupatoru, na monstruozan način (metak u zatiljak) su strijeljali i ostavili na tri hrpe.

Godinu dana, prije ovog strašnog događaja, u Talijanskoj operaciji „Albia“, neprijateljski vojnici iza sebe su ostavili, u više sela Zabiokovlja i Imotske krajine oko 230 žrtava fašističkog terora, brojnu palež i pljačku imovine. Među civilima likvidirana su i dva svećenika u selima Raščani i Kozica.

Imotska krajina je dala oko 4.000 pripadnika NOP-a s puškom u ruci. U NOB je poginulo 430 boraca, a 506 civila su bile žrtva fašističkog terora.

Neka je slava i hvala svima onima koji su svoje živote ugradili u temelje slobodne Hrvatske.

Piše: PREDSJEDNIK ZUABA SDŽ

Krešimir Sršen, prof.