Hrvatska državna vlast i Bleiburg PDF Ispis E-mail

Srami li se hrvatska vlast antifašističke borbe? Postupci tijela državne vlasti i njihovih čelnika to potvrđuju: uklanjanje biste maršala Tita, zapovjednika pobjedničke vojske nad nacistima, fašistima i ustašama u Drugom svjetskom ratu, iz ureda Predsjednice RH; odbijanje obilježavanja Dana pobjede nad nacistima, 9. svibnja 1945, dana što ga sve zemlje antihitlerovske koalicije s ponosom slave; odbijanje sudjelovanja u obilježavanju obljetnice Bitke za ranjenike na Neretvi, u kojoj su u velikoj većini sudjelovali borci jedinica Narodnosolobodilačke vojske iz Dalmacije; odbijanje obilježavanja Dana antifašističke borbe, 22. lipnja 1941.

Usuprot tome hrvatska državna vlast sustavno tolerira ustaške manifestacije i znakovlje, te negira ustaške zločine, što se manifestira pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora nad skupom ustašonostalgičara na Bleiburškom polju i podržavanjem mita o masakru poražene vojske na tom mjestu, koje se tamo nije ni desio. Štoviše, Hvatski sabor skup na Bleiburgu financira čak s 500.000,00 kuna, dok istodobno Savezu antifašističkih boraca i antifašista RH dodjeljuje za obilježavanje ustaških zločina u Jasenovcu 74.000,00 kuna.

 

Budući da hrvatska državna vlast podržava negiranje ustaških zločina i negiranje antifašističke borbe, proizlazi da je za današnju Hrvatsku daleko značajnija NDH i njena zločinačka vojska nego pobjeda Narodnoslobodilačke vojske Hrvatske. Pri tome državna vlast i njeni čelnici imaju znatnu potporu katoličkog klera, koji se u velikom broju okuplja u Bleiburgu, dok istodobno ustrajno izbjegava nazočnost na Komemoraciji u Jasenovcu.


Hrvatska ne može pretendirati da bude demokratska i antifašsitička država dok se pobjednici nad nacistima proglašavaju zločincima, a zločinci junacima i pobjednicima.


U Zagrebu, 15. svibnja 2018.

Savez antifašističkih boraca i antifašista RH