POČAST TITU PDF Ispis E-mail

04. svibnja  - na dan kada je prije 38 godina umro Josip Broz Tito u Kumrovcu je dvadesetak izaslanstava  iz udruga antifašističkih boraca i antifašista, Društva „Josip Broz Tito“, položilo vijence uz spomenik pokraj njegove rodne kuće. Stigla su izaslanstva iz više hrvatskih gradova i županija, ali i poklonici Titova lika i djela iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Italije.

 

 

Nakon petnaestak godina  „ukazao“ se i netko od predstavnika državne vlasti.  Stigao je portpredsjednik Hrvatskog sabora  Siniša Hajdaš Dončić (SDP), koji je rekao  da je došao jer vidi da se mijenja društvena klima. „Vidim kako neki ljudi zaboravljaju tko je bio Tito sa svim svojim vrlinama, a i manama; tko je bio na pravoj, a tko na krivoj strani“.

 

Brojna izaslanstva i pojedinci iz svih zemalja nastalih poslije raspada Jugoslavije, među njima i članovi Saveza društava „Joisp Broz Tito“ i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, okupili su se 4. svibnja ispred Kuće cvijeća na Dedinju (Beograd) i iskazali poštovanje i odali počast kod posljednjeg  počivališta i obilježili 38. obljetnicu smrti legendarnog vojskovođe  i državnika.

 

Josip Broz Tito želio je da bude sahranjen u blizini beogradskog doma u kojem je proveo, živio i radio nekoliko desetljeća. To je Kuća cvijeća na Dedinju. U njenom središnjem dijelu je cvjetnjak, o čijem je izgledu Tito skrbio. Kuća tog cvjetnjaka je Titov grob. Mramorna grobnica iskopana u predvorju Kuće cvijeća. I to je jedina promjena u prvotnom izgledu ovog vječnog Titovog počivališta.

 

Bio je  8. svibanj 1980. godine… Nikad u povijesti, sahrani jednog šefa države nije nazočio tako velik broj državnika, suverena, ministara. O Titovoj sahrani izvještavalo je 721 novinara  -  specijalnih izvještača listova, TV i radio stanica iz 58 zemalja, osim stalno akreditiranih predstavnika svjetskih medija u Jugoslaviji. Velik broj zemalja prenosio je cijeli tijek sahrane  -  ukupno 60 televizijskih stanica iz 44 zemlje.