Svečanosti NA TEMELJIMA ANTIFAŠIZMA RASLA JE EUROPA PDF Ispis E-mail

To je, među inim, poručio FRANJO HABULIN, predsjednik SABA RH na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, Dana Europe i Dana oslobođenja Zagreba. Naglasio je da slavimo Dan pobjede kako bi se sjetili svih onih koji su svoje živote ugradili u slobodu Hrvatske - partizanske borce, ali i branitelje u Domovinskom ratu

Devetog svibnja 1945. godine u jednom od predgrađa Berlina, predstavnici njemačke Vrhovne komande ratificirali su akt o bezuvjetnoj kapitulaciji svih njemačkih oružanih snaga. Dan  pobjede nad fašizmom obilježava se i slavi i kao Dan Europe. Moderna Hrvatska je nastala na temeljima atifašizma, a od 2013. godine je i punopravna članica Europske unije.

Dan pobjede nad fašizmom označio je, istodobno i uspješan završetak Narodnooslobodilačke borbe. Rat na jugoslavenskom prostoru nastavio se još sedam dana, sve do 15. svibnja, kada je napokon JA skršila posljednji otpor neprijateljskih formacija. Drugi svjetski rat je, međutim, potrajao još gotovo četiri mjeseca, dok nije kapitulirao Japan, ali tek kada su na njegove civilne ciljeve bačene prve atomske bombe.

U povodu Dana pobjede nad fašizmom, Dana Europe i Dana oslobođenja Zagreba u Hrvatskom glazbenom zavodu održana je svečana akademija. ( Hrvatska se predstavlja kao dio pobjedničke koalicije u Drugom svjetskom ratu a pokroviteljstvo  Dana pobjede nad fašizmom Sabor je cinično odbio).  FRANJO HABULIN, predsjednik Saveza antifašistikih boraca i antifašista Republike Hrvatske rekao je kako Dan pobjede nad fašizmom slavi cijela Europa i da nije slučajno što se Dan Europe i Dan pobjede slave na isti datum. „Obilježavamo i Dan Europe, koji je nimalo slučajno proglašen na isti dan. Potpisana je bezuvjetna kapitulacija fašističkih sila i završen je Drugi svjetski rat. Naša je dužnost prema onima koji su se borili za slobodu da prenesemo činjenice. Na temeljima antifašizma rasla je Europa“, rekao je, dodajući da će SABA RH i dalje njegovati uspomenu na 9. svibnja, „taj slavan i značajan datum“.

Antifašističku borbu je povela Komunistička partija na čelu s Josipom Brozom Titom, i njega nije moguće izbrisati iz hrvatske povijesti, podsjetio je Habulin te naglasio da je  bivša Jugoslavija jedina europska zemlja koja se oslobodila vlastitim snagama, iako su u završnim operacijama sudjelovale i sovjetske snage. Poručio je da narodnooslobodilački pokret nije bio samo pokret, nego i oružani  ustanak protiv okupacije nacifašizma.  „Danas slavimo Dan pobjede kako bi se sjetili svih onih koji su svoje živote ugradili u slobodu Hrvatske  -  partizanske borce ali i branitelje  u Domovinskom ratu“, zaključio je Habulin.

Kao izaslanik Vlade, ministar pravosuđa DRAŽEN BOŠNJAKOVIĆ istaknuo je da se Hrvatska temelji na antifašističkim vrijednostima, pri čemu je podsjetio kako je i prvi hrvatski predsjednik Franjo  Tuđman njegovao te vrijednosti. Izaslanik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, zagrebački gradonačelnik MILAN BANDIĆ poručio je da se jedino podsjećanjem na borbu protiv fašizma može spriječiti da se isto dogodi u budućnosti. Potpredsjednik Hrvatskog sabora SINIŠA HAJDAŠ DONČIĆ podsjetio je na nedavni govor predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Argentini.  Žrtve se sve više zaboravlja, a fašiste sve češće pokušava prikazati kao žrtve, pa čak i kao „heroje koji su u Južnoj Americi tražili  svoj prostor slobode“, kazao je. Svoje izlaganje zaključio je riječima: „Smrt fašizmu“.

Na svečanoj akademiji bili su i bivši predsjednik RH  Ivo Josipović, bivši premijer Zoran Milanović, predsjednik SDP-a Davor Bernardić, saborski zastupnici Gordan Maras i Mirando Mrsić,  doajen jugoslavenske i hrvatske diplomacije Budimir Lončar…

(B. M.)