Obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe PDF Ispis E-mail

Svečanom akademijom u Zagrebu i polaganjem vijenaca obilježen je u Hrvatskoj Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe.
Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA) Franjo Habulin rekao je kako Dan pobjede nad fašizmom slavi cijela Europa i da nije slučajno što se Dan Europe i Dan pobjede slave na isti datum.


"Obilježavamo i Dan Europe, koji je nimalo slučajno proglašen na isti dan. Potpisana je bezuvjetna kapitulacija fašističkih sila i završen je Drugi svjetski rat. Naša je dužnost prema onima koji su se borili za slobodu da prenesemo činjenice. Na temeljima antifašizma rasla je Europa", rekao je, dodajući da će SABA i dalje njegovati uspomenu na 9. svibnja, "taj slavan i značajan datum".


Kao izaslanik Vlade, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuo je da se Hrvatska temelji na antifašističkim vrijednostima, pri čemu je podsjetio kako je i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman njegovao te vrijednosti.


Izaslanik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je da se jedino podsjećanjem na borbu protiv fašizma može spriječiti da se isto dogodi u budućnosti.


Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Siniša Hajdaš Dončić (SDP) podsjetio je na nedavni govor predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Argentini.


"Žrtve se sve više zaboravlja, a fašiste sve češće pokušava prikazati kao žrtve, pa čak i kao 'heroje koji su u Južnoj Americi tražili svoj prostor slobode'," kazao je.


Svoj govor zaključio je riječima: "Smrt fašizmu."

Žalosno je da se danas, 73 godine poslije, uopće vode rasprave oko toga i da je to tema oko koje se hrvatsko društvo dijeli. Žalosno je da netko danas uopće postavlja pitanje karaktera tog marionetskog režima koji je osramotio naš narod. Režima koji je nametnut od talijanskih fašista i njemačkih nacista i koji je (za razliku od ostalih fašističkih režima) slomljen najvećim dijelom zaslugom i borbom domaćih, hrvatskih antifašista odnosno partizana.


Je li poslije oslobođenja bilo zločina nad pobijeđenom vojskom i tisućama civila koji su se povlačili prema Austriji? Da, nažalost bilo ih je i to je isto tako sramotna činjenica. Je li bilo eliminacije političkih protivnika komunističkog režima? Da, nažalost bilo ih je i tu su stradali brojni politički oponenti, uglavnom HSS-ovci.


Ali ništa što se dogodilo poslije, ma kako grozno bilo, ne može ni na jedan način opravdavati prethodne zločine ustaškog režima niti relativizirati zločinački karakter tzv. NDH.


Trebamo li danas slaviti? Svakako trebamo i to iz puno razloga od kojih ću navesti samo dva.


Bez hrvatskih partizana koji su na današnji dan oslobodili Zagreb, današnje Hrvatske sigurno uopće ne bi bilo, jer bi nas, naime, “oslobodili” četnici, a onda bi žalosna kolona prema Bleiburgu vjerojatno bila barem deset puta brojnija.
Nadalje, danas nije samo obljetnica oslobođenja Zagreba nego i Dan pobjede nad fašizmom u Europi.


Dan koji moramo i trebamo slaviti ako se doista smatramo dijelom Europe, dijelom civilizacije koja je velikim dijelom izgrađena upravo na antifašističkim tekovinama.


Zato, sretan vam Dan oslobođenja Zagreba, Dan Europe te Dan pobjede na fašizmom!