Na nišanu: Desničarska „udarna petorka“ PDF Ispis E-mail

Moralo se zabraniti crvenu petokraku, srp i čekić i parolu „Smrt fašizmu, sloboda narodu“

To je  izdvojeno mišljenje MLADENA ANČIĆA, NATAŠE JOVIČIĆ, IVE LUČIĆA, ANTE NAZORA i NEVIA ŠETIĆA  - petero članova  Vijeća za prošlost

Petero članova Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, uputili su dopis prmijeru Andreju Plenkoviću u kojem su iznijeli vlastita stajališta. Mladen Ančić, Nataša Jovičić, Ivo Lučić, Ante Nazor i Nevio Šetić „u glas“ poručuju: Moralo se zabraniti crvenu petokraku, srp i čekić i parolu „Smrt fašizmu, sloboda narodu“ !


Inače, Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedeokratskih režima, petokraku su na kraju ocijenili kao neupitnu, ali su istaknuli da i ona ima dobre i loše aspekte, a pozdrav „Za dom spremni“ ocijenjen je kao dopustiv isključivo u kontekstu njegova korištenja na komemoracijama vezanim uz HOS.

 

 


Poruke

(Znanstveni skup „NOB i antifašizam u podravsko-slatinskom kraju, Slavoniji i Hrvatskoj“)

MILAN RADANOVIĆ, povjesničar:

„Zločini  na području kotara Podravska Slatina predstavljaju najtragičnije i najdramatičnije kolektivno iskustvo u povijesti ovog dijela Slavonije. Za  narod slatinskog i voćinskog kraja posebno tragična je bila 1942. godina, koja je započela sa najmasovnijim zločinima. U dva dana, 13. i 14. siječnja 1942. u Kometniku i Voćinu ustaše su ubili 223 stanovnika Kometnika i Dobrića. Lipnja 1942. ustaše su internirali oko tisuću Roma i oko 130 Židova sa slatinskog područja. Skoro nitko od njih nije preživio rat. U ljeto 1942. u logore Stara Gradiška i Jasenovac odveli su oko 700 srpskih civila iz okolice Voćina. Najmasovnija razaranja seoskih naselja zabilježena su u proljeće 1944., kada su na slatinsko-voćinskom području osovinske snage u potpunosti spalile i opljačkale 18 sela u cilju stvaranja srpžene zemlje, dok je ubijeno preko 200 civila“.

STJEPAN MESIĆ, bivši predsjednik RH:

„Slušamo nove istine o NOB-u, o  ustašama i njihovoj državi u kojoj je cvjetala tobože hrvatska kultura, a zaboravljaju na rasne zakone i koncentracione logore u kojima su ubijani djeca, žene i starci. Takva politika dobila je pravo građandstva u hrvatskom društvu te se pod plaštem demokracije vodi otvoreno i bez ikakvih skrupula. Za takvu situaciju krivi su svi oni koji se nisu dovoljno energično suprotstavili tim trendovima, ali i Europska unija koja začuđujuće mirno i bez reakcije prima ovu renensansu ustaštva. Dugogodišnjim trendom revizije povijesti, iskrivljavanja činjenica i putem medija doslovno su upropaštene generacije mladih ljudi, koji  će sutra s takvim znanjem, idejama i pokretima preuzeti kormilo Hrvatske u svoje ruke“.