Naglasci: Izraelska veleposlanica ZINA KALAY KLEITMAN PDF Ispis E-mail

NEMA KOMPROMISA O USTAŠKIM SIMBOLIMA

„Izvješće Vladina Vijeća za suočavanje s prošlošću za mnoge je nezadovoljavajuće. Nadam se da je to izvješće privremeno te da će se pronaći izlaz iz te situacije“

Izraelska veleposlanica ZINA KALAY KLEITMAN, u intervjuu u Jutarnjem listu komentirala je, među inim i ovogodišnje tri kolone koje su odavale počast žrtvama Jasenovca.

 

 

„Ovo je već treća godina da se to događa i to me žalosti. Riječ je o situaciji koja nikako nije u redu i nadam se da će se to promijeniti. I premijer Andrej Plenković je rekao da će biti promjena i ja se tome nadam. Židovska zajednica i druge imaju određene ograde zbog toga kako se Vlada odnosi prema nekim temama iz povijesti. I to bi trebalo uzeti u obzir. Izvješće koje je nedavno objavilo Vijeće za suočavanje s prošlošću, a osnovala ga je Vlada, bilo je za mnoge nezadovoljavajuće, to je bio neki pokušaj da se postigne komprmis. A postići kompromis o bolnim temama vrlo je često nemoguća misija. I tako ja to ocjenjujem. Također se nadam da je to izvješće samo privremeno te da će se pronaći izlaz iz te situacije“.

Izraelska veleposlanica se nada  da ćemo iduće godine imati jednu komemoraciju – a što bi Vlada trebala učniti, kaže:

„Mislim da nisu ispravni kompromisi prema kojima se nekim dijelovima društva dozvoljava uporaba, za mnoge bolnih atributa i simbola koji su bili dio pronacističkog režima u Hrvatskoj. I to treba promijeniti i tada mislim da se otvara put za zajedničku komemoraciju“.

Odgovarajući na pitanje zašto Židovska zajednica „ne ide“ na komemoraciju s antifašistima,  izraleska veleposlanica Zina Kalay Kleitman pojašnjava: „Mislim da je Židovska zajednica ovdje bila jedna od glavnih žrtava tijekom Drugog svjetskog rata, a govorim o holokaustu, te da je važno naglasiti da se holokaust dogodio ovdje, u Hrvatskoj. I oni to žele naglasiti. I Židovska zajednica svojom vlastitom komemoracijom vjeruje da je to učinila. Zato mislim da je odavanje počasti odvojeno“.