JASENOVAC: SMRT NA PRAGU SLOBODE PDF Ispis E-mail

Država Hrvatska (NDH) proglašena je 10.travnja 1941., u vrijeme napada Osovinskih sila na Jugoslaviju. Porklamaciju NDH je izvršio, u ime ustaškog „poglavnika“ dr. Ante Pavelića, bivši austrougarski pukovnik Slavko Kvaternik uz suradnju njemačkih agenata i pod zaštitom njemačke vojske.

 

Proglašenje NDH je rezultat volje i potreba nacističke Njemačke i fašističke Italije, da bude oslonac Njemačke na Balkanu u budućem „novom poretku“ u Europi, garant ali se neće obnoviti Jugoslaviji u svom ranijem obliku. Njenim proglašenjem sile Osovine zadovoljile su velikohrvatske pretenzije ustaša, pa je u NDH uključena BiH i dio Srijema.


Hitler je prepustio da se Istočne granice NDH odrede prema zahtjevima ustaša. Nezavisnost NDH i njene granice bile su samo fiktivne. Savezni gospodar NDH bile su Njemačka i Italija, čije su vojske okupirale cijelu teritoriju NDH i ponašale se svom brutalnošću okupatorske sile.


Poglavnik NDH došao je u Zagreb 15.4.1941. Jednog dana je imenovao Prvu Hrvatsku državnu Vladu, a 17.04. donio je Zakonske odredbe za obranu naroda i države. kao glavno polazište svih represivnih propisa i mjera ustaške vlasti. S tim u svezi, na području NDH osnovana je do tada različitih logora: Useljeničko-iseljenički-4, Sabirni-7; Koncentracijski 6 plus Grupa logora Jasenovac I., II., III., IV. i V. S Nijemcima su držali 3 logora, dok je fašistička Talijanska vlast, u vremenu od travnja 1941. do rujna 1943., imala 9 logora. I četnici su imali više logora u koje su zatvarali svoje stvarne i navodno protivnike kako Hrvata, tako i Srba.


 

Najzloglasniji logori nalazili su se u kompleksu koncentracijskog logora Jasenovac, gdje su masovno pogubljeni Srbi, Židovi, Romi i Hrvati te Slovenci. Gubilišta je bilo osam (8). Prema zadnjoj evidenciji život je izgubilo oko 83 tisuće ljudi svih uzrasta. S područja ratne općine Split u Jasenovcu i Staroj Gradišci ukupno je likvidirano 97 zatvorenika. Broj žrtava, vjerojatno, nije konačan.

 

Veliki sin Sinjske krajine Ante Bakotić – Bako zarobljen u dolini Neretve, završio je u Konc. logoru Jasenovac 1942. Znajući, da ustaška vlast ima plan Konc. logora u Jasenovcu i likvidaciji svih zatvorenika njihovih zlodjela. U objektu Ciglane, je postalo inicijator i organizator proboja iz logora. Posebno ih je na to motivirao strašni događaj; u jednoj noći u objektu za žene i djecu, likvidirano je oko 3.000 zatvorenica i djece. Među njima i dvije Sinjanke.

Ustaška vlast, na osnovi plana Maxa Luburića, u Jasenovac su poslali Ljubu Miloša i Dinka Šakića te poznavaoca svih mjesta gubilišta raspop Miroslav Majstorović-Filipović, koji su imali zadaću izvršiti uništenje objekata i likvidaciju zatvorenika te ostala nedjela.


U objektu za muške, 21.4.1945. bilo je još 1.073 zatvorenika. Proboj je planiran 22.04.1945., u 10,30 sati. Zatvorenici su krenuli, goloruki, jurišom na ustaške straže i bunkere.  Sinjski sin Bakotić jurišajući nije imao sreću da ostvari nadu i životnu nit. Pokošen je mecima, teško ranjen je uzvikivao: „Drugovi ranjen sam, drugovi naprijed“ da bi , skokom u rijeku Savu, okončao život, kako ne bi pao u ustaške ruke.


Proboj iz logora preživjelo je 73 zatvorenika.


Ustaše su naredne dane nastavile s uništavanjem  svih svojih nedjela.


 

Split, 19. travnja 2018.


PREDSJEDNIK:

Krešimir Sršen, prof.