Sveti Ivan Zelina SUSRET HRVATSKIH I SLOVENSKIH PARTIZANSKIH VETERANA PDF Ispis E-mail

Na komemorativnim skupovima kod spomen – obilježja ispred zelinske Gradske vijećnice te u naseljima Prepolno, Žitomir i Bedenica odana počast poginulim borcima Kozjanskog NOP odreda i brigade Matija Gubec Desetog korpusa zagrebačkog

 

 

Pozdravljajući sudionike komemorativnih skupova  -  partizanske veterane iz Slovenije i Hrvatske, Blanka Hodža, pročelnica za društvene  djelatnosti Sv. Ivana Zeline, istaknula je kako u srcu Prigorja  -  Grad Sv. Ivan Zelina po tradiciji s velikim gostoprimstvom prima antifašističke borce i poklonike antifašizma, koji su i ove godine nazočili odavanju počasti kod spomen – obilježja poginulim partizanima ispred zelinske Gradske vijećnice te u naseljima Prepolno, Žitomir i Bedenica. Njihov zajednički susret simbolizira poštovanje i zahvalnost poginulim i ranjenim borcima Kozjanskog NOP odreda i brigade Matija Gubec Desetog korpusa zagrebačkog. Uzvanici su položili vijence i evocirali sjećanja na ratne dane.

 

Kako je istaknuto, 23. ožujka 1945. godine, u Žitomiru u neravnopravnoj borbi neprijatelj je uspio iznenaditi naše jedinice i nanijeti nam gubitke: poginulo je 13 boraca Gupčeve brigade na čelu s komandantom Mijom Bobetkom. U graničnom području duž Sutle, zajedno s hrvatskim partizanskim jedinicama, borbeno je djelovao i Kozjanski NOP odred iz sastava 14. divizije NOV Slovenije. Dana 12. travnja 1945. na području naselja Prepolno, Kozjanski odred upao je u ustašku zamku i tom je prigodom poginulo 8 boraca. Poginuli su odmah bili pokopani na mjestu stradanja, a kasnije su njihovi posmrtni ostaci prebačeni na groblje u Bedenici.


Sudionike su pozdravili Petar Raić, predsjednik ZUABA GZ i ZŽ, predstavnici Združenj borcev za vrednote NOB Alojz Štih (Krško), Andrej Malri (Laško), Jože Znidarič (Sevnica), Alojz Godec (Brtežice), Vedrica Čehulov i Nikolina Detelić pročelnice Općine Bedenica te Vinko Blažinič, ratni pripadnik Kozjanskog NOP odreda. Draženu Ključaru uručena je posebna zahvalnica ZUABA GZ i ZŽ za održavanje spomenika u Žitomiru.


Ono što posebno raduje  -  spomen obilježja poginulih slovenskih i hrvatskih partizanskih boraca i žrtava fašističkog terora u Zelini i okolici primjereno se održavaju. Posebnu pouzornost izazvali su Slovenci koji su došli u stiliziranim partizanskim odorama sa oznakama partizanskih jedinica, bedževima Tita, ali i zastavama partizanskih jedinica. U popodnevnim satima, slovenski i hrvatski poklonici antifašizmna i partizanski veterani zajedno sa svojim domaćinima družili su se u ugodnom ambijentu Osnovne  škole Bedenica.


B. M.