Vukovar SNAŽNIJE DJELOVATI NA PROMICANJU ANTIFAŠISTIČKIH VRIJEDNOSTI PDF Ispis E-mail

 

Govoreći o aktualnoj društveno-političkoj situaciji u Hrvatskoj na svečanosti povodom 73. obljetnice proboja Srijemskog fronta i oslobođenja Vukovara, LAZO ĐOKIĆ, član Predsjedništva SABA RH, poručio kako se moramo boriti za Hrvatsku i svijet bez mržnje te ustrajati na jačanju antifašističkih vrednota

 

 

Pred Spomen – kosturnicom (djelom vukovarskih arhitekata Slavka Marušića i Miodraga Jandrića) na Trgu žrtava fašizma u Vukovaru upriličena je komemorativna svečanost u povodu 73. obljetnice proboja Srijemskog fronta i oslobođenja Vukovara (12. travnja 1945. probijen je Srijemski front, zadnje uporište fašističke koalicije u ovom dijelu Europe i oslobođen Vukovar s okolnim naseljima). Brojna izaslanstva položila su vijence te odala počast za 388 žrtava fašističkog terora, čiji su posmrtni ostaci preseljeni iz Dudika, 155 boraca Pete vojvođanske udarne brigade i 62 pripadnika Crvene armije, poginulih 8. i 9. prosinca 1944. godine u desantu preko Dunava i u borbama za oslobođenje Vukovara.

 

Skupu su, među inim, nazočili Aleksandar Andejev (Veleposlanstvo Ruske Federacije), Milan Šapić (Konzulat Republike Srbije), Đorđe Čurčić, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije, Zdenko Duplančić, predsjednik Sekcije boraca Prve proleterske brigade iz Beograda  (sudionik proboja Srijemskog fronta i sudionik oslobođenja Vukovara), Franjo Habulin, predsjednik i Petar Raić, član Predsjedništva SABA RH, predstavnici braniteljskih udruga Domovinskog rata, Saveza društva „Josip Broz Tito“ Hrvatske, izaslanstva antifašističkih boraca i antifašista iz Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske i Zagrebačke županije i Grada Zagreba…


„Operacija proboja Srijemskog fronta započela je 12. travnja 1945., u 5 sati ujutro – sa utvrđene  linije koja je omogućavala njemačkoj fašističkoj vojsci i njenim pomagačima izvlačenje svih snaga sa južnog bojišta. Toga dana više ništa nije moglo zaustaviti jedinice Narodnooslobodilačke vojske  - Srijemski front je probijen, a iza te linije su u kratkom vremenu, oslobađani mnogi gradovi i sela. Istog dana  -  12. travnja u Vukovar ulaze borci Prve proleterske divizije. Operacija oslobađanja Vukovara završena je sutradan, kada su oslobođeni Borovo naselje i Borovo“, istaknuo je Lazo Đokić, predsjednik ZUABA Vukovarsko-srijemske županije i član Predsjedništva SABA RH. Govoreći o aktualnoj drušveno-političkoj situaciji u Hrvatskoj, dodao je da ogromne žrtve na ovim prostorima koje su pale u borbi protiv fašizma moraju biti dovoljna opomena da se borimo protiv oživljavanja ideja zla. Ideje za što su ginuli rodoljubi i antifašistički borci danas se iskrivljuju i pokušava se izjednačiti žrtvu i dželata. Logor Jasenovac u kome su pobijene na tisuće nevinih ljudi proglašava se radnim logorom. Zakonom se ustaše prevode u domovinsku vojsku, a za što su se borili partizani – upitao se Đokić. Dodao je kako naši preci koji su u NOR-u položili svoje živote u borbi protiv fašizma nisu bili zadojeni mržnjom nego željom za slobodm, pravom na tolerantan, ravnopravan život bez obzira na nacionalnu, vjersku, rasnu i bilo koju drugu različitost. „Mi članovi i simpatizeri antifašizma borimo se i borit ćemo se za Vukovar, Hrvatsku i svijet bez mržnje. Moramo više, jače i snažnije djelovati na širenju ideje antifašizma kao trajnog zaloga bolje budućnosti“, zaključio je Đokić.


Prije skupa u Vukovaru, izaslanstvo Sekcije boraca Prve proleterske brigade iz Beograda i SABA RH bila je u posjetu Iloku gdje ih je primila gradonačelnica Marina Budimir. Obišli su spomen obilježje stradalim borcima na mjesnom groblju u Iloku i položili vijence. Valja istaći da se spomenik i okoliš primjereno održavaju i da tijekom Domovinskog rata, a ni kasnije spomen obilježje nije oštećeno. Obje delegacije odale su počast pred spomenikom na groblju u Šarengradu  450-orici boraca Prve i Druge proleterske divizije, 21. srpske i 48. makedonske divizije poginulih u proboju Srijemskog fronta.


U kasnim popodnevnim satima upriličena je svečana akademija u dvorani restorana Mornar, na kojoj je o operaciji Srijemski front izlagao Zdenko Duplančić, sudionik proboja a o aktualnom trenutku antifašizma u Hrvatskoj govorio je Bogdan Rkman, član ZUABA Vukovarsko-srijemske županije. U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su učenici Ekonomske škole Vukovar sa profesoricom Slađanom  Milješić, pjevački zbor „Javor“ pod ravnanjem Aleksandre Krtinić te  puhački orkestar JVP Vukovar  pod ravnanjem Branka Medena.


Bojan Mirosavljev