Predmet: Reagiranje PDF Print E-mail
PREDSJEDNIKU HRVATSKOG SABORA
i  PREDSJEDNIKU VLADE RH

Poštovani Predsjednici,

Vaš izaslanik, gospodin ANTE BAČIĆ, Saborski zastupnik, dana 26.3.2018. u Docu Donjem (Zamosorje) je prisustvovao Komemorativnom skupu, u povodu obilježavanja (sjećanja) na 74. obljetnicu masovnog zločina nad nedužnim civilnim stanovništvom kojeg su, nedvojbeno, počinili njemački vojnici, uz sudjelovanje domaćih kvislinga, u ofenzivi koja je imala za cilj: uništiti  narodno-oslobodilački pokret, štabove i jedinice Narodnooslobodilačke vojske. Kako nisu ostvarili željeni cilj, svoj bijes su iskalili nad nedužnim civilnim stanovništvom.

 

Prije tri godine, na naš poticaj a u dogovoru s aktualnim Gradonačelnikom grada Omiša, Komemorativnom skupu je prisustvovao izaslanik Veleposlanstva SR Njemačke u Zagrebu. Nakon najave, od strane protokola Grada Omiša, obratio se Komemorativnom skupu i pri tome, nedvojbeno, je rekao: „U ime Veleposlanstva SR Njemačke izražavam duboko žaljene i tražim oprost, a posebno od obitelji i potomaka žrtava strašnog zločina, kojeg su počinili njemački vojnici, moji sunarodnjaci“.

Od tada, sve do jučer, nikome više nije palo na pamet da govori suprotno od povijesne zbilje i da traži krivce na drugoj strani.

Riječi Vašeg izaslanika: „Još uvijek se ne zna tko je počinio taj strašni zločin“ je prenerazilo većinu prisutnih i članove naše delegacije, zbog čega reagiramo.

Dakle, nije dobro niti donosi sreću, mir i spokoj nikome, kada izaslanik u ime Zakonodavne i Izvršne vlasti RH vraća „vodu na mlin“ onih, kojima nije stalo do povijesne istine niti do slobode vlastitog naroda.

Ovo pismeno završavamo u najboljoj vjeri, da se ubuduće neće dogoditi nešto slično.


S poštovanjem,

 


Na znanje:

1..Županu Splitsko-dalmatinske županije

2..Gradonačelniku grada Omiš.


Broj: 01-09/1-2018.

Split, 27. ožujka 2018.

Predsjednik:

Krešimir Sršen. prof.