Tradicije SPOMEN NA BOLMANSKU BITKU PDF Ispis E-mail

Polaganjem vijenaca brojnih izaslanstava udruga antifašističkih boraca i antifašista iz Hrvatske i Vojvodine te lokalnih tijela vlasti ispred Spomen obilježja palim borcima i evociranjem sjećanja, obilježena 73. obljetnica borbi za bolmanski mostobran

 

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Beli Manastir i Općina Jagodnjak i ove su godine upriličili komemorativnu svečanost u povodu 73. obljetnice Bolmanske bitke. Brojna izaslanstva antifašističkih udruga iz Hrvatske i Vojvodine te lokalnih tijela vlasti položila su vijence ispred Centralnog spomenika palim borcima u Bolmanu i na spomenike u Petlovcu i Baranjskom Petrovom Selu.  U sali Doma kulture u Bolmanu sudionike skupa pozdravili su Stevo Mlinarević u ime Općine Jagodnjak, Radomir Čvarković u ime Osječko-baranjske županije i Lazo Đokić u ime SABA RH.

„Mir i sloboda svim narodima i da rata više ne bude, želja je svih antifašista“, rekao je Nikola Opačić, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Beli Manastir. Dodao je: „Ovdje smo da ne zaboravimo prošlost, radi budućnosti“, te posebno pozdravio jedinog nazočnog sudionika Bolmanske bitke, devedesetdvogodišnjeg Dragoljuba Kapora iz Subotice. Stevo Drača u ime Pokrajinskog odbora SUBNOR-a Vojvodine, naglasio je: „Okupljanje antifašista prije svega su apel za mir i treba da doprinesu razumijevanju i toleranciji, da ratova ne bude nigdje. Slava i poštovanje svim poginulim i umrlim, borcima Bolmanske bitke i žrtvama fašizma“. Govornici su istakli su da su ponosni na sve junake antifašističke borbe, posebno na poginule u toj borbi.

Podsjetimo, vodeći danonoćne borbe od 6. do  22. ožujka 1945. godine, jedinice 12. vojvođanskog korpusa odigrale su značajnu ulogu u posljednjoj godini rata na našem tlu. Neprijatelj nije uspio formirati mostobran na lijevoj obali Drave, nije ga uspio ni proširiti, te se tako probiti ka Dunavu, Pečuhu, a ni kasnije prema mostobranu kod Donjeg Miholjca. Nakon što su uspjele blokirati i slomiti neprijateljske ofenzive, mostobran je konačno likvidiran.

Što su u toj likvidaciji sudjelovali i dijelovi sovjetskih i bugarskih savezničkih jedinica nikako ne umanjuje ulogu 12. vojvođanskog korpusa u ovoj operaciji. Naprotiv. To je među inim, izrazio i komandant Trećeg ukrajinskog fronta maršal Tolbuhin, koji je odao priznanje našim borcima „za upornost i junaštvo ispoljeno u borbama za likvidaciju neprijateljskog mostobrana i doprinos slamanju neprijateljske ofenzive u Mađarskoj“.

Teško je, međutim, shvatiti zašto ni poslije 18. ožujka, tj. poslije konačne likvidacije mostobrana kod Donjeg Miholjca i  Torjanca na bolmanskom mostobranu, nije odmah poduzet opći napad, naših, sovjetskih i bugarskih snaga. To ostaje povjesničarima da prosude. Naime, taj je napad utvrđen za 21. ožujak u 4 sata, ali je depešama našeg Generalštaba i Štaba 3. ukrajinskog fronta pomjeren za 22. ožujak. Neprijatelj, međutim, nije sačekao naš napad. On je u toku noći 20./21. ožujka otpočeo svoje izvlačenje s mostobrana i time izbjegao konačno uništenje.

B. M.