GODIŠNJA SKUPŠTINA ZAJEDNICE UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE I GRADA ZAGREBA PDF Ispis E-mail

Redovna godišnja skupština ZUABA Zagrebačke županije i Grada Zagreba održana je 11. siječnja i na njoj su raspravljena izvješća o jednogodišnjem radu i financijskom poslovanju, te analizirani problemi sa kojima se susrećemo .

Iako su antifašizam, antifašistička NOB-a  i odluke ZAVNOH-a temelji hrvatske državnosti po Ustavu Republike Hvatske, aktualne vlasti za to ne mare i nastavljaju sa ignoriranjem svega što u demokratskom svijetu znače tekovine antifašizma, moglo bi se reči da čak i potpomažu bujanje neofašizma i neonacizma. Jače je,nego do sada,  izraženiji  govor mržnje po naciji, vjeri i svjetonazoru u svim segmentima društva, pa čak i sa crkvenih oltara. Pravo građanstva su stekla proustaška djelovanja i ponašanja, a antifašizam je prognan iz javnog prostora. Sada su se okomili na kulturu, znanost i obrazovanje, jer je povijest promijenjena do srži.


To sve nije uništiilo antifašističke udruge pa se krenulo u onemogućavanje njihovog rada i djelovanja ukidanjem financijskih sredstav  i otimanje prostorija, a u 2017.godini su udruge antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba po Javnom natječaju dobile svega 4% iznosa od sredstava namijenjenih braniteljima i  antifašistima. Zar to nije sramotno.? To je samo dio ogorčenosti antifašista iskazan na današnjoj jednogodišnjoj inventuri.

U ime Gradonačelnika Grada Zagreba, Skupštini je nazočio gospodin Ratko Maričić, koji je pažljivo saslušao probleme i obećao da će prenijeti poruke Upravi Grada i gospodinu Bandiću. Delegatima su se obratili predsjednik SABA RH Franjo Habulin i predsjednik Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatske, a u raspravi je uzelo učešća 26 delegata. Poslije svestrane analize usvojeni su Izvještaji o jednogodišnjem radu i financijskom poslovanju, izvještaj Nadzornog odbora, Financijski plan za 2018. godinu i Program rada.

Na kraju je izdano priopćenje upućeno nositeljima vlasti i javnosti.

 

Pripremio: Stjepan Šafran