KOMEMORACIJA ŽRTVAMA USTAŠKOG TERORA U GORNJOJ TREBINJI KOD KARLOVCA PDF Ispis E-mail

U demokratskom svijetu kršćanske zapadne civilizacije sve žrtve zaslužuju poštovanje i odavanje sjećanja. Posebno to poštovanje zaslužuju nevine civilne žrtve ratova, jer je nad njima izvršen zločin, bez obzira s koje strane u ratu je počinjen.


Mnogo civila je stradalo u krvavom ustaškom teroru 1941-1945, od Gudovca do Jasenovca, a bilo je, nažalost,  pojedinačnih  osvetničkih zločina i sa druge-ustaničke strane ( Boričevac). Bilo je dosta  civilnih žrtava i u ratu 1991-1995. počinjenih  od svih strana u ratu              (Škabrnja, Vukovar, Lovas, Varivode, Sisak, Gošić, Grubor, Pakračka Poljana ...)  Svi oni stradali su samo zato što su bili oni drugi, iako nisu bili naoružani vojnici. Zato zaslužuju poštovanje demokratskog društva kakvo želi da bude i naše hrvatsko.

Na pravoslavni Badnjak ili katolička Sveta tri kralja 6.siječnja 1942.godine, ustaški krvnici pobili su u selima  oko Lasinjskog Skakavca  i Gornje Trebinje  205 ljudi, među kojima 70 djece. Bili su to  seljani civili srpske i romske nacionalnosti, koji su se pripremali da proslave krščanski praznik, ali su pobijeni  bez suda, bez krivnje samo zato što su bili „oni drugi“.

Te civilne žrtve rata, baš kao i one iz Prkosa Lasinjskog, zaslužuju odavanje jednakog  pijeteta sa  svim ostalim civilnim žrtvama ratova, ali to se u lijepoj našoj domovini ne događa, jer to su žrtve iz redova  „onih drugih i drugačijih“od nas Hrvata. Ministarstvo branitelja troši ogroman novac za iskapanja često izmišljenih masovnih grobnica žrtava takozvanih komunističkih zločina, ali nema novaca i volje da sa jednakom pažnjom i pijetetom traži i pokapa žrtve onih drugih i drugačijih.

Kod novouređene kosturnice, ponad Gornje Trebinje okupilo se stotinjak građana, rodbine pobijenih, antifašista Karlovca, Duge Rese i Zagreba koji su odali dužno poštovanje tim žrtvama polaganjem cvijeća i svijeća.  Poslane su poruke za mir, suživot, jednakost i bolji život svih građana, a protiv govora mržnje i diskriminacije danas. Govorili su zamjenik gradonačelnika  grada Karlovca, Mirko Miladinović dugogodišnji  predsjednik UABA Karlovac, Dušan Krivokuća najzaslužniji za podizanje spomen kosturnice, Stjepan Šafran u ime antifašista Grada Zagreba, a pomen je održao mjesni svećenik.

 

Pripremio Stjepan Šafran,tajnik