In memoriam Martin Jendrašic (1926. – 2017.) PDF Ispis E-mail

ŽIVOT POSVEĆEN ANTIFAŠIZMU

Uz vojne počasti na karlovačkom groblju Jamadol pokopan je Martin Jendrašic, uvjereni antifašist, osnivač Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Karlovca i Karlovačke županije te doživotni počasni predsjednik Saveza udruga antifašista Karlovačke županije. Bio je sudionik NOB-a (1944. – 1945.), oficir JNA, umirovljen u činu majora 1972., pukovnik Hrvatske vojske u mirovini. Početkom devedesetih se aktivirao u Narodnoj zaštiti, prešao potom u 129. karlovačku brigadu Hrvatske vojske, a onda postao i pomoćnik za obavještajni rad u Zapovjedništvu 4. karlovačke operatovne zone.


 

Rođen je u siromašnoj podravskoj seoskoj obitelji, u selu Pavlanci, općina Ferdinandovac.  Bio je izuzetno aktivan u društveno-politčkom životu Karlovca, bliski suradnik Josipa Boljkovca a posebno  se zalagao za promicanje antifašističkih vrednota.  Bio je i svjedok optužbe protiv gospićke petorke (Mirko Norac i ostali) zbog zločina u Gospiću, Karlobagu i Lici. U posljednje vrijeme, zbog neopravdanog napada na antifašizam i antifašiste, nije bio spokojan. Posebno ga je pogodila masovna promjena imena, ulica i trgova Josipa Broza Tita pa tako i promjena u Karlovcu.

„Kakav je čovjek i oficir bo naš drug Martin najrječitije govore brojna odličja, nagrade i priznanja, : Medalja za hrabrost, Orden zasluga za  narod, Orden za vojne zasluge, priznanje Grada Karlovca, Saveza rezervnih vojnih starješina kao i odlikovanje redom Stjepana Radića za doprinos antifašizmu kojim ga je odlikovao predsjednik Ivo Josipović. Napustio nas je s gorčinom i tugom što se antifašistička borba danas toliko podcjenjuje i napada“, kazao je, Stjepan Šafran opraštajući se u ime SABA RH. Riječi oproštaja uputili su i  Mirko Miladinović, bivši i Miroslav Delić, aktualni predsjednik Udruge antifašista Grada Karlovca.

Humor

Partizanski satirički tisak

Od „Kerempuha“ do „Bodljikavog ježa“

Propagandni odjel ZAVNOH-a, navodi da je „Bodljikavi jež“ dobro primljen kod boraca i u  narodu

Satirički list „Petrica Kerempuh“, malog formata, izašao je u drugoj polovici 1943. godine u samo jednom primjerku i jednom broju. „Petrica Kerempuh“ je bio, zapravo, poticaj da se krene u izdavanje prvog satiričkog lista u Hrvatskoj, čiji će prvi broj otisnuti tiskara „Vjesnika" u zaseoku Čatrnji na Kordunu (list „Petrica Kerempuh, nije sačuvan).

Za prvi broj novog lista sve je tekstove pripremio i sve karikature nacrtao Vilim Čerić. Zbog naprednih tradicija predratnog humorističnog lista „Jež“ odnosno „Ošišani jež“, novi je list nazvan „Bodljikavi jež“. Tiskan je u veljači 1944. na 4 stranice formata 46x31 cm, s kreativno oblikovanom „glavom“, petostupačnim slogom i 22 karikature u linorezu. Grafički je čist i pregledan. Naklada je bila 5800 primjeraka. U jednom od izvještaja Propagandnog odjela ZAVNOH-a, navodi se da je pored svih nedostataka list „Bodljikavi jež“ dobro primljen kod boraca i u narodu, što svjedoče brojni prilozi i pisma koje prima redakcija.

Slijedeća tri broja, radi pleonazma u naslovu, nose naziv „Jež“, znatno su siromašnija i donekle mijenjaju izgled. Izlaze samo na jednom listu s preoblikovanom „glavom“. „Jež“ broj 2 ima trostupačni slog, i samo pet karikatura, a brojevi 3 i 4 četverostupačni slog i po sedam karikatura, također u linorezu. Tiskani su u tiskari „Naprijed“ u nakladi od  dvije do tri tisuće primjeraka. Urednici su bili Joža Horvat, Slavko Grbešić i Vladimir Kristl.

Donosimo nekoliko satiričkih priloga i karikatura iz prvog broja „Bodljikavog ježa“.

BODLJIKAVE VIJESTI

Poglavnik je izjavio; Čim se ustaše približe položajima, partizani pucaju. To nije lijepo od njih, kad sam rekao da su – uništeni!

NDH je najelastičnija država na svijetu, jer joj partizani dnevno miču – granice.

Izbjeglička vlada traži afričko državljanstvo jer joj je zabranjen povratak u zemlju. U molbi navodi: iako nemamo tamnu kožu, imamo – crn obraz. Uostalom, naučili smo da mijenjamo boje.

PARTIZANSKA MATEMATIKA

U školi pita učitelj Jožeka:  Ako vlak od Zagreba do Beograda vozi 12 sati, gdje će biti za 6 sati?

„U zraku“!, odgovori Jožek.

ŠTO ZNAČI NDH?

Nije dobro Hrvatima.

Nezavisni dušmani haraju.

Neće dugo haračiti.

MALI OGLASNIK

Tražim narod koji ne odlazi u partizane, da mu budem poglavnik. (Pavelić)

Tražim još nekoga, tko vjeruje mojim govorima. (Hitler)

VRIJEME

U ovom godišnjem dobu naši meteorolozi predviđaju naročito lijepo vrijeme.

Međutim, kako njemačke meteorološke stanice javljaju, za Njemačku se s istoka očekuju velike bure i mećave.

PORUKE

Tko pod partizanom jamu kopa, sam u nju pada -  (đeneralu Draži)

Gdje laž ruča, tu se ne večera -  (Hitlerove armije)

U kratkih su nogu duge laži – (Izbjegličkoj vladi)

USTAŠKI PRAVOPIS

UŠ – potkošuljni samovoz

PRSLUK – natkošuljni podkaputić

KINO – glasnomrdni slikomig

PARTIZAN – međušumski uzbrdno nizbrdni trčuljak

NARODNO GOSPODARSTVO

Kako je zemlja posijana mnogim švapskim bundevama i ustaškim tikvama, to je za ovu godinu osigurana dobava stočne hrane.

DOK JE NJEGA

Došla poglavniku delegacija starih Zagrepčana i na upit poglavnika kako se živi, primijeti jedan od njih: „Ma, sve bi se nekako  moglo, samo nikako da se priviknmo na ove nove pozdrave. Mi bi molili da se, ako je moguće, ponovno vratge oni naši stari pozdravi – dobro jutro, dobar dan“.

„Slušajte“, odgovori poglavnik: „Izbijte si to iz glave. Dok sam ja ovdje nema nikome ni dobro jutro ni dobar dan!“