Spomen Legendarni pothvat u okupiranom Karlovcu PDF Ispis E-mail

HRABRA AKCIJA KORDUNAŠKIH PARTIZANA

Pod vodstvom Većeslava Holjevca – Vece u okupirani je Karlovac 17. studenog 1941. ušlo 25 partizana. Preobučeni u domobranske odore imali su zadatak da iz ustaškog zatvora – bolnice oslobode Marijana Čavića – Grgu, sekretara Mjesnog komiteta KPH za Karlovac

 


 

Akcija Vece Holjevca proslavila je ovaj grad i Hrvatsku. BBC iz Londona, u propagandističkoj maniri kakva je tada bila uobičajena, javio je da su partizani oslobodili Karlovac. Znali su i novinari u Londonu da to nije istina, ali trebala je jedna pozitivna vijest koja bi obodrila sve one koji su se borili na strani antifašizma. Ovdje u Hrvatskoj se taj antifašistički pokret razvijao. Doduše, bio je tada još vrlo slab, ali je rastao na temeljima onih koji su već 1941. krenuli u partizane kao Veco. On je, uzapravo, reprezentirao istinsku energiju koju su partizani imali. On je kao Hrvat otišao na Kordun, u srpski kraj, koji je već bio izložen zločinima. Srbi su tada shvatili da nisu svi Hrvati ustaše. A kada je Hrvat predvodio ovakve akcije onda su Hrvati mogli shvatiti da nisu svi Srbi četnici i da onda između ova dva naroda, koje veže toliko mnogo zajedničkih stvari, ima još puno prostora da se stvaraju mostovi zajedništva čime se antagonizmi mogu prevladati.

To je na komemorativnom skupu u Karlovcu, među inim, kazao Ivo Goldstein, sveučilišni profesor i povjesničar, sin nedavno preminulog Slavka Goldsteina, koji je bio rodom iz Karlovca te je napisao scenarij za film „Signali nad gradom“ posvećen ovoj akciji.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomenik Ivici Gojaku kod starog drvenog mosta na Korani i kod spomen biste Većeslavu Holjevcu u Parku narodnih heroja, obilježeni su 76. obljetnica ulaska grupe od 25 kordunaških partizana u okupirani Karlovac 17. studenog 1941. i stota godišnjica rođenja Vece  Holjevca.  Do ulaska partizana u Karlovac došlo je na inzistiranje (osim Vece Holjevca) Nade Dimić. Njena bista, kao i ostalih heroja, nestala je iz Parka heroja u centru grada. Na pročelje stare karlovačke bolnice na Dubovcu ni danas vlasti ne dopuštaju vratiti spomen ploču u znak sjećanja na Vecinu akciju.  Nazočne na komemoraciji pozdravio je Miroslav Delić, v.d. predsjednika Udruge antifašista Karlovca. Skupu su prisustvovali Vecina kći Tatjana Holjevac, Editda Gojak, rođakinja poginulog omladinca Ivice Gojaka, Renata Kučan u ime grada Karlovca, poklonici antifašizma i skupina partizanskih veterana iz Karlovačke i Zagrebačke županije, predstavnici Srpske zajednice iz Karlovca i izaslanstvo „Prosvjete“.

Partizanska akcija nije u potpunosti uspjela – uzbog pogrešne obavijesti gdje se tada nalazi Marijan Čavić. Naime, ustaše su teško ranjenog Čavića iz bolnice prije toga prebacili u policiju, ispitivali ga i mučili, nakon čega je ubzo preminuo. Partizani su bez većih problema ušli u grad, došli do bolnice i istim se putem, preko starog drvenog koranskog mosta na Mekušju, neobavljenog posla vraćali natrag. Prilikom povratka, na samom je mostu došlo do puškaranja s talijanskim i ustaškim formacijama. Tu je teško ranjen skojevac Ivica Gojak, ubrzo preminuvši na rukama drugova. Imao je samo 19 godina. Lakše je ranjen i borac Đorđe Momčilović. Petorica talijanskih vojnika je poginulo. Ujutro, partizanska skupina krenula je dalje prema Petrovoj gori – 19. studenoga stigli su u selo Vučkovići. Važan čimbenik bio je moralno politički uspjeh pothvata. Činjenica da je 25 partizana uz najveću životnu opasnost ušlo u Karlovac da spasu svog suborca, imala je velikog odjeka širom cijele Hrvatske.

B. M.

.