Zaključci Skupštine Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH PDF Ispis E-mail

Izaslanici 140 lokalnih i županijskih antifašističkih udruga na Skupštini  Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH na sjednici održanoj 29. travnja 2017, raspravljajući o neprimjerenim reakcijama državnih dužnosnika  na veličanje ustaštva i osnivanje Povjerenstva za suočavanje s prošlošću, koje bi predložilo podobnu sužbenu povijest i „osudilo sve totalitarizme“, ukazujući na sve učestalije pojave glorificiranja NDH, porasta govora mržnje uz blagoslov i pojednih dužnosnika Katoličke crkve, suglasili su se da takav odnos  nedvojbeno upućuje:

 

  • na pokušaje pojedinaca, grupa i stranaka, a nažalost i predstavnika brojnih braniteljskih udruga i državnih dužnosnika, da se i pored dokazane kvislinške zločinačke uloge NDH, rehabilitira ustaška ideologija i NDH proglasi utemeljiteljicom današnje Republike Hrvatske.
  • na  negiranje antifašističkog karaktera NOB-e, odnosno partizanske vojske, uporno ih proglašavajući „zločinačkom komunističkom i antihrvatskom vojskom“, negirajući joj time zasluge za oslobođenje zemlje od nacifašističkih okupatora i uopće doprinos u pobjedničkoj antifašističkoj koaliciji.

Temeljeći se na takvim odnosima i stanju u Hrvatskoj Skupština  je usvojila apel hrvatskoj javnosti, ukazujući na:

*          bezobzirno postavljanje i zadržavanje spomen ploča poginulim pripadnicima HOS-a s ustaškim pozdravom „Za dom spremni“, pravdajući se lažnom tvrdnjom da je to „stari hrvatski pozdrav i tvrdeći da je to izraz pijeteta prema žrtvama, jer su  s tim usklikom ginuli pripadnici HOS-a u Domovinskom ratu.

*          licemjerno ignoriranje činjenice da je u Jasenovcu, pod ustaškim pozdravom koji stoji na mjestu na  kojem je stolovalo zapovjedništvo koncetracijskog logora Jasenovac, pogubljeno više od 80.000 nedužnih Srba, Židova, Roma, ali i hrvatskih rodoljuba i antifašista.

*          licemjeran zahtjev  da se u Hrvatskom Saboru donese odluka o zabrani upotrebe zvijezde petokrake, svjetskog simbola pobjede i slobode, uz obrazloženje da su se sudionici u Domovinskom ratu borili protiv crvene zvijezde. Time s jedne strane žele osuditi Narodno-oslobodilačku borbu - najsvjetliji, a uvođenjem pozdrava Za dom spremni rehabilitirati najmračniji dio hrvatske povijesti

*           opetovano izjašnjavanje čak i visokih državnih dužnosnika da se protive svim totalitarnim režimima, čime se želi umanjiti zločinački karakter NDH i izjednačavajući time žrtve i agresore.

*          organiziranje i najave marševa radi okupljanja neo-fašista, u ime lažnog domoljublja, tvrdnjom da je Republika Hrvatska nasljednica kvislinško-zločinačke tvorevine NDH;

*          obilježavanje Dana NDH, davanja svečanih misa za ustaškog poglavnika Antu Pavelića, rušenje antifašističkih spomen obilježja i podizanja spomenika s fašističkim simbolima

*          nastojanja da se iz Ustava RH izbriše načelo da državotvornost Hrvatske proizlazi iz odluka ZAVNOH-a, uz nametanjem načela da današnja moderna Hrvatska počiva na „nultoj“ godini i da su je stvorili damo hrvatski branitelji, što je suprotno načelima  Ustava RH o Domovinskom ratu.

*          sve učestalijeg skandiranja fašističkih i šovinističkih slogana na stadionima i drugim okupljalištima bez posljedica stalnog ignoriranja Deklaracije o antifašizmu Hrvatskog sabora iz 2005 godine.

Zbog svega navedenoga Skupština ponovo ističe zaključke, koje je, proteklih 26 godina upućivala državnim tijelima i javnosti:

·        Odnos prema antifašizmu kao civilizacijskoj vrijednosti i društveni status Saveza, zajednica i udruga antifašističkih boraca i antifašista u Republici Hrvatskoj, te položaj i status sudionika NOB-a  nisu u skladu s temeljnim načelima Ustava Republike Hrvatske, međunarodnim standardima i konvencijama, kao i sa sadržajem Deklaracije Hrvatskoga sabora o antifašizmu.

·        Odnos vlasti prema antifšistima i antifašizmu od svibnja 1990. godine karakteriziraju lažna obećanja, politikantstvo, oportunizam, nebriga i neprimjereno reagiranje. Razvidno je  da tijela državnih  i lokalnih  vlasti financiraju udruge koje baštine tradicije poraženih ideologija i vojski iz Drugog svjetskog rata, dok istodobno uskraćuju financiranje udrugama antifašista. I nadalje  se tolerira javna promidžba povijesnih neistina, te nacifašistički ispadi i okupljanja često prolaze bez sankcija.

·        Odnos prema spomeničkoj i drugoj antifašističkoj baštini nije primjeren, kako u pogledu sankcioniranja osoba za uništavanje spomen obilježja NOB-a, tako i u pogledu obnove uništenih i održavanju postojeće spomeničke baštine.

·        Na sceni je sve otvorenije djelovanje grupa i pojedinaca na temeljima ustaštva, četništva i drugih poraženih snaga i ideologija u Drugom svjetskom ratu, koji ne poštuju europske civilizacijske dosege spram oživljavanja fašizma, što se posebno očituje u otvorenim nasrtajima na antifašizam i tekovine NOB-a i njegove sudionike.

·        Nastavni programi i udžbenici povijesti iskrivljuju, pa čak i falsificiraju, povijesnu istinu o partizanskoj antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu i to na svim razinama obrazovnog sustava - od osnovne škole do fakulteta.

 

·        U sredstvima javnog priopćavanja na djelu je ignoriranje i neprimjereno, zlonamjerno i tendenciozno izvještavanje o antifašizmu, aktivnostima antifašističkih udruga i tradicijama koje baštine antifašizam.